Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κυριακή της Ορθοδοξίας

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 13 Μαρτίου 2022.

Στην ομιλία του ο κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η ευκαιρία να γυρίσουμε λίγο πίσω οι άνθρωποι και να σκεφτούμε τι χάσαμε: τον Παράδεισο. Ένα ιστορικό γεγονός, η επί δύο σχεδόν αιώνες διαφωνία μεταξύ των θεολόγων για το αν μπορούμε να εικονίσουμε τον Χριστό, την Θεοτόκο και τους Αγίους μας, τοποθετήθηκε από την Εκκλησία μας στην πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να ενισχύσει τους πιστούς. Οι αρχαίοι Έλληνες εικόνιζαν τους θεούς τους, σύμφωνα με την δική τους εικόνα, προσδίδοντάς τους, και ταυτοχρόνως δικαιολογώντας, όλα τα ανθρώπινα πάθη - το θυμό, την εκδίκηση και τα τοιαύτα.

Εμείς εικονίζουμε τον Χριστό, την Θεοτόκο και τους Αγίους για την αγαθότητα και την αρετή τους. Από την αρχή της δημιουργίας μας μοιάζουμε με τον Θεό μας. Ο Χριστός δεν πήρε τη μορφή μας, αλλά μας έδωσε τη δική Του. Με το βάπτισμά μας φέρουμε τη μορφή του Θεού μέσα μας και καλούμαστε αυτή τη μορφή να την κάνουμε αλήθεια στη ζωή μας, με την αγάπη, τη συγκατάβαση, την αλληλεγγύη στους ανθρώπους.