Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αναμνήσεις από την Γ' κατασκηνωτική περίοδο 2014

Αναμνήσεις και απολογισμός της Γ' Κατασκηνωτικής περίοδου (αγόρια Γυμνασίου-Λυκείου) της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, σε ένα άρθρο που θυμίζει καλοκαίρι...

Αρμενίζοντας μες τους ωκεανούς...
στη Βόρεια θάλασσα κι αν ταξιδεύω,
κι αν νοσταλγώ μες στη Μεσόγειο,
στη Μαύρη θάλασσα κι αν αρμενίζω,
κι αν καρτερώ...

Για πάντα στο σύμπαν μαζί Σου
να βρίσκομαι να 'μαι ψηλά
στο Άρμα του Ήλιου της Γης Σου
εκεί στην αιώνια χαρά...

Αρμενίζοντας μέσα στην έρημο...
μέσα στην μοναξιά κι αν υποφέρω,
κι αν δυστυχώ μέσα στον πόλεμο,
κι αν πρέπει συνέχεια να ζω
με δίχως μιας μάνας την αγκαλιά...

Για πάντα στο σύμπαν μαζί Σου...
να βρίσκομαι να 'μαι ψηλά
στο Άρμα του Ήλιου της Γης Σου
εκεί στην αιώνια χαρά...

«Αρμενίζοντας» κάπως έτσι... με ύμνους, που βγαίνουν μέσα από την ψυχή.

Με πόθους υψηλούς, με ελπίδες για μια άλλη Ουράνια Γη, με ζωντάνια κι αγάπη συμπορευθήκαμε με τον παλμό της καρδιάς των νέων μας κι φέτος στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και ζήσαμε αξέχαστες στιγμές.

Με τις ευχές, την καθοδήγηση και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αθηναγόρου έλαβε χώρα και η Γ' Κατασκηνωτική περίοδος (18-25 Αυγούστου 2014) η οποία κράτησε 8 όμορφες και εποικοδομητικές ημέρες με Αρχηγό τον κ. Κλήμη Νταλιάνη, καθηγητή του Α.Τ.Ε.Ι. Αθηνών, πλαισιωμένο από ένα ικανό επιτελείο εμπείρων στελεχών. Η κατασκηνωτική αυτή περίοδος φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» και η δύναμή της ξεπέρασε τα 120 άτομα.

Την πρώτη ημέρα της κατασκηνώσεως τελέστηκε ο Αγιασμός και η τελετή ονοματοδοσίας όλων των ομάδων της κατασκήνωσης.

«Αρμενίζοντας» ήταν το φετινό σύνθημα, που έδωσε ο Σεβασμιώτατος στην κατασκήνωση, και τα ονόματα των 8 ομάδων της Γ' Κατασκηνωτικής περιόδου ήταν εμπνευσμένα από επίθετα που χαρακτηρίζουν χαρισματούχους συνθέτες του εκκλησιαστικού στερεώματος, δηλαδή: Ψαλμωδοί, Ποιητές, Υμνογράφοι, Καλλικέλαδοι, Μελωδοί, Φιλόμουσοι, Μελίρρυτοι και Σαλπιγκτές.

Οι πνευματικές και διανοητικές δραστηριότητες, ο αθλητισμός και η καλή ψυχαγωγία ήταν και φέτος από τις προτεραιότητές μας. Τα ομαδικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και pool-βόλλεϋ, τα ατομικά πρωταθλήματα (σκάκι, τάβλι, ντάμα και πινκ-πονκ), το περιπετειώδες κατασκηνωτικό "Wipe Out", ο διαγωνισμός "Master-Chef" και το «κατασκήνωση έχεις ταλέντο» ανέδειξαν την έμπνευση, τον ευγενή συναγωνισμό, τον δημιουργικό δυναμισμό και το πνεύμα συνεργασίας όλων των κατασκηνωτών.

Επιστέγασμα της Γ' Κατασκηνωτικής περιόδου, την Κυριακή 24 Αυγούστου ήταν η Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή όλων των μαθητών στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, καθώς και η εορτή λήξεως που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία ιερέων, διακεκριμένων προσώπων και πλήθους γονέων.

Στο ξεκίνημα της γιορτής κι αμέσως μετά την υποστολή της Ελληνικής Σημαίας, ακούστηκε το μελωδικό καλωσόρισμα του βιολιού, από τον ταλαντούχο κατασκηνωτή Αιμίλιο Μπάρτζη.

Ακολούθησαν ύμνοι από την Βυζαντινή Χορωδία της κατασκηνώσεως, το σοβαρό θεατρικό δρώμενο «στα πρώτα χριστιανικά χρόνια», κατασκηνωτικά τραγούδια, ο ύμνος της κατασκηνώσεως «Αρμενίζοντας μες στους ωκεανούς...» - που παρατίθεται στην αρχή-, κατασκηνωτικά τραγούδια, το εύθυμο θεατρικό και οι παραδοσιακοί λεβέντικοι χοροί από τα χορευτικά μας. Ένα σύντομο χρονικά βίντεο παρουσίασε στιγμές κατασκηνωτικές από όλη την κατασκηνωτική περίοδο των αγοριών του γυμνασίου και του λυκείου.

Με την παρουσία τους, τίμησαν την εκδήλωσή μας ο Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Εμμανουήλ Σέρβος, ο Οικονομικός Σύμβουλος τοῦ Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Αξιότιμος κ. Ηλίας Κουρεντής και ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Συμεών Βενετσιάνος, οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό κατά την διάρκεια της εορτής.

Αρκετά στελέχη και κατασκηνωτές παρέμειναν και στην επόμενη κατασκηνωτική περίοδο, σαγηνευμένοι από τις μοναδικές εμπειρίες που έζησαν, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιτυχή λειτουργία και της Δ' Κατασκηνωτικής περιόδου.

Η κατασκήνωση έμεινε στο νου και την καρδιά όλων!

Άναψε στις ψυχές το Φως και την Ελπίδα για την επόμενη χρονιά. Τώρα, που το καράβι μας, άνοιξε τα πανιά του, όλοι δώσαμε την υπόσχεση να αγκυροβολήσουμε στο ίδιο λιμάνι, του χρόνου και να είμαστε και πάλι μαζί!...

Ευχαριστούμε θερμά όσους και όσες βοήθησαν για την άριστη διεξαγωγή της γ΄ κατασκηνωτικής περιόδου και πιο συγκεκριμένα:

Τους ιερείς μας: π. Δημήτριο Παναγακόπουλο, π. Νικόλαο Κουτούζο, π. Νικόλαο Πουρσανίδη, π. Αναστάσιο Ξανθίδη, π. Ελευθέριο Βάσσο, και π. Σπυρίδωνα Αργύρη,
Τον αρχηγό: Κλήμη Νταλιάνη,
Τους υπαρχηγούς: Αντώνιο Χριστοφίδη και Κωνσταντίνο Στόκο,
Τους συντονιστές: Ασκοτύρη Χρήστο, Καρασάββα Αναστάσιο και Ζία Αναστάσιο,
Τους επιτελάρχες: Στάθη Κουτούζο και Στέλιο Μυτάκη,
Τους ομαδάρχες: Κουκούλη Ανδρέα, Βασιλόπουλο Αντώνιο, Μπουρτσάλα Αντώνη, Μαλιούκη Φίλιππο, Πετρόπουλο Παναγιώτη, Νάνο Γεώργιο, Αθανασούλη Πέτρο, Βλάση Χρήστο, Βαλίδη Αλέξανδρο, Πουλάκη Χρήστο, Στρατηγό Νεκτάριο, Κούρτη Λυκούργο, Κώτσου Λουκά, Δημητριάδη Περικλή, Γαρυφάλλου Γεώργιο, Χαντζή Μιχαήλ, Αθανασόπουλο Νικόλαο, Καζητόρη Ευάγγελο, Βελαώρα Χρήστο, Μακαραντζή Μηνά, Γωνιωτάκη Πέτρο, Τσιαχρή Νικόλαο, Ρουμελιώτη Γεώργιο, Χατζησταυρίδη Παντελή, Κουτρή Λάμπρο, Τσιτσίκο Γαβριήλ και Κατραντζή Χρυσοβαλάντη,
Τους ιατρούς: Ριζόπουλο Θωμά και Γιαννοπούλου Διονυσία,
Τους υπευθύνους των καλλιτεχνικών, πολιτιστικών, αθλητικών κ.λ.π.: Νταλιάνη Ἀργύρη (στιχουργό ύμνου), Μανώλαρο Δημήτρη (βίντεο), Συμψάκο Μανώλη (θεατρολόγο) και Φίλιππο Αθηναίο (Ναυαγοσώστη),
Τις εθελόντριες: πρεσβυτέρα Ελένη Σύρμα (Υπεύθυνη), Αλβέρτη Μαρία, Παρασκευοπούλου Νίκη, Μπουρούνη Μαρία, Ανδρεάδη Εύα, Μποβολή Ειρήνη, Βήχου Αργυρώ, Τζούνη Αντωνία, Μηλιώτη Ευαγγελία και Χάλκου Αναστασία,
Την εκκλησάρισσα: Καγκαλά Κωνσταντίνα,
Το προσωπικό της κατασκήνωσης: τον οδηγό Βασίλειο Λαμπράκη, τους καθαριστές Αθανάσιο Σόφο και Σπυρίδωνα Βέργη, τους μαγείρους και το επιτελείο τους.
Όλους τους κατασκηνωτές, που με πολλή σύνεση και πολλή προθυμία βοήθησαν στις διάφορες ανάγκες της κατασκήνωσης.

Για το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως,
Αρχιμ. Ιωαννίκιος Δ. Γιαννόπουλος
Διευθυντής Γρ. Νεότητος, Ιεροκήρυξ