Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πανήγυρις Αγίου Βλασίου Αχαρνών

Με τις δέουσες τιμές και την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στον πολιούχο των Αχαρνών Άγιο Βλάσιο εορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη του Αγίου, με την συμμετοχή του κλήρου, του λαού και πολλών αιρετών εκπροσώπων του.

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας χοροστάτησε στον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Βλασίου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Αχαρνές, αφού ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου παραμένει κλειστός μετά τον σεισμό του Ιουλίου 2019 και μέχρι της επισκευής του.

Συμμετείχαν ο ιεροκήρυκας Αρχιμ. Αγαθάγγελος Κόκλας, ο οποίος εκφώνησε την ομιλία της ημέρας για τον βίο του Αγίου, ο Αρχιμ. Ιωάννης Ράπτης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Αρχιμ. Τίτος Χρήστου, Αρχιερατικός Επίτροπος Αχαρνών και Φυλής, οι εφημέριοι της ενορίας και πολλοί άλλοι κληρικοί των όμορων ενοριών, καθώς και ο διάκονος του Σεβασμιωτάτου π. Κωνσταντίνος Μανώλης.

Παρευρέθησαν ο βουλευτής κ. Στέλιος Φωτόπουλος, ο κ. Βαγγέλης Κατάρας - εκ μέρους του δημάρχου Αχαρνών, ο κ. Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος - δημοτικός σύμβουλος Αχαρνών και ο κ. Θεόδωρος Λάππας, δημοτικός σύμβουλος Πετρουπολεως.

Στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού έψαλε χορωδία υπό την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Καλομοίρη.

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας τέλεσε την Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Βλασίου, με συλλειτουργούς τους Αρχιμ. Νικόδημο Αθανάσιου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Ιωάννη Ράπτη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Αρχιμ. Ιωαννίκιο Γιαννόπουλο, Ιεροκήρυκα και τους διακόνους του π. Κωνσταντίνο Μανώλη και π. Νικόδημο Μαλαματένιο.

Την επίκαιρη και πανηγυρική ομιλία εκφώνησε ο π. Ιωαννίκιος, συνδυάζοντας κατάλληλα την παραβολή των ταλάντων του ευαγγελικού αναγνώσματος της ημέρας από το Ευαγγέλιο του Απόστολου Ματθαίου, με τον βίο και το μαρτύριο του αγίου.

Παρευρέθησαν ο υπουργός κ. Μαυρουδής Βορίδης, οι βουλευτές κ. Βασίλειος Οικονόμου, κ. Γεώργιος Καραμέρος και κ. Στέλιος Φωτόπουλος, ο δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπυρίδων Βρεττός, η αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κα Βασιλική Καβαλλάρη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και ο κ. Θεόδωρος Λάππας, δημοτικός σύμβουλος Πετρουπόλεως.

Επηκολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του άγιου, κατά την οποία προπορεύθηκε η φιλαρμονική του Δήμου, στρατιωτικό άγημα και νεάνιδες με παραδοσιακή φορεσιά από το Λύκειο Ελληνίδων. Την εικόνα εβάσταζαν φουστανελοφόροι από το Λύκειο Ελληνίδων.

Η λιτανευτική πομπή κατέληξε στα πρόθυρα του Ιερού Ναού του Αγίου Βλασίου, όπου ο Σεβασμιώτος ενημέρωσε τους λιτανευτές για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Ναού.