Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Πετρούπολη, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Αθανασίου, τους εφημερίους του Ιερού Ναού και τους διακόνους του.

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την φράση του προσομοίου: «Ἐν Παραδείσῳ μὲν τὸ πρίν, ξύλῳ ἐγύμνωσεν, ἐπὶ τῇ γεύσει ὁ ἐχθρός, εἰσφέρων νέκρωσιν, τοῦ Σταυροῦ δὲ τὸ ξύλον, τῆς ζωῆς τὸ ἔνδυμα, ἀνθρώποις φέρον ἐπάγη ἐπὶ τῆς γῆς, καὶ Κόσμος ὅλος ἐπλήσθη πάσης χαρᾶς».

Αναφέρθηκε στον θάνατο που προκάλεσε στο ανθρώπινο γένος η γεύση του καρπού του δένδρου της γνώσεως του καλού και του κακού στον Παράδεισο, με αποτέλεσμα την φθορά και την αρρώστια και την πλήρη αδυναμία κατάκτησης της αιώνιας ζωής για την οποία ο άνθρωπος δημιουργήθηκε, καθώς και την γύμνωσή του από κάθε καλό.

Φιλανθρώπως η Εκκλησία μας στο μέσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής υψώνει ως βοήθεια και συγχωρητική λύτρωση τον Σταυρό του Χριστού, ως αντίδοτο και φάρμακο αθανασίας, αφού ο καρπός του - το Σώμα και το Αίμα του Χριστού - μάς δίνει την δυνατότητα να προσεγγίσουμε πάλι τον σκοπό της δημιουργίας μας. Το κάθετο ξύλο μας καλεί να αναζητήσουμε δια της συγγνώμης την λύτρωση δια της κοινωνίας μας με τον Θεό και το οριζόντιο ξύλο να βρούμε την καταλλαγή και την αλληλεγγύη με τους συνανθρώπους μας. Στην πορεία μας προς την λαμπροφόρο ημέρα της Αναστάσεως, η πτωχεία και η πνευματική μας ένδεια και γυμνότητα μπορεί να φορέσει το ένδυμα της θείας φιλανθρωπίας και αγάπης.