Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δοκιμάστε τη νέα υπηρεσία «Βρείτε την ενορία σας» επιλέγοντας το αντίστοιχο κουμπί.

Λαμπρά πανήγυρις της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφιδνών

Την 23η Αυγούστου 2022, ημέρα της αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας που τελέστηκε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό των Αφιδνών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο γεγονός της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ερμηνεύοντας τον στίχο «τὴν ζωὴν ἡ κυήσασα, πρὸς ζωὴν μεταβέβηκας» από τροπάριο του Όρθρου. Η Παναγία κατέστη δοχείο ζωής, χώρα του Αχωρήτου, με τη σύλληψη και τη γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού, ο οποίος είναι «η οδός, η αλήθεια και η ζωή». Εκείνος δίνει ζωή και ύπαρξη σε κάθε τι στο σύμπαν και με τη σάρκωσή του ζωοποιεί τον άνθρωπο, προσφέροντάς του τη δυνατότητα κατάκτησης της αθανασίας, την οποία έχασε στον Παράδεισο.

Η Παναγία αγιασθείσα, με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στην ύπαρξή της, έγινε ταυτοχρόνως όχι μόνο η πύλη από την ο οποία η ζωή - ο Χριστός - εισήλθε στον κόσμο, αλλά και η πύλη εισόδου μας στην αιώνια ζωή. Η εορτή της μας οδηγεί στο να αποδεχθούμε τον Χριστό στην καθημερινότητά μας, για να έχουμε ζώσα την ελπίδα της υποδοχής μας από Εκείνον στη Βασιλεία του Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους όσους κοπίασαν για την τέλεση της πανηγύρεως, ιδιαιτέρως δε τον Πρόεδρο Αρχιμ. Τιμόθεο Αναγνωστάκη, και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Δήμας και εκπρόσωποι του Ελληνικού Στρατού και της Πυροσβεστικής.