Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Λαμπρά πανήγυρις της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφιδνών

Την 23η Αυγούστου 2022, ημέρα της αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας που τελέστηκε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό των Αφιδνών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο γεγονός της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ερμηνεύοντας τον στίχο «τὴν ζωὴν ἡ κυήσασα, πρὸς ζωὴν μεταβέβηκας» από τροπάριο του Όρθρου. Η Παναγία κατέστη δοχείο ζωής, χώρα του Αχωρήτου, με τη σύλληψη και τη γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού, ο οποίος είναι «η οδός, η αλήθεια και η ζωή». Εκείνος δίνει ζωή και ύπαρξη σε κάθε τι στο σύμπαν και με τη σάρκωσή του ζωοποιεί τον άνθρωπο, προσφέροντάς του τη δυνατότητα κατάκτησης της αθανασίας, την οποία έχασε στον Παράδεισο.

Η Παναγία αγιασθείσα, με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στην ύπαρξή της, έγινε ταυτοχρόνως όχι μόνο η πύλη από την ο οποία η ζωή - ο Χριστός - εισήλθε στον κόσμο, αλλά και η πύλη εισόδου μας στην αιώνια ζωή. Η εορτή της μας οδηγεί στο να αποδεχθούμε τον Χριστό στην καθημερινότητά μας, για να έχουμε ζώσα την ελπίδα της υποδοχής μας από Εκείνον στη Βασιλεία του Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους όσους κοπίασαν για την τέλεση της πανηγύρεως, ιδιαιτέρως δε τον Πρόεδρο Αρχιμ. Τιμόθεο Αναγνωστάκη, και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Δήμας και εκπρόσωποι του Ελληνικού Στρατού και της Πυροσβεστικής.