Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην εορτή του Αγ. Αθηναγόρου

Σε κλίμα χαράς και ευφροσύνης, η Ιερά Μητρόπολις Ιλίου πανηγύρισε την μνήμη του Αγίου Αθηναγόρου του απολογητού, προστάτου Αγίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Στις 24 Ιουλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας εόρτασε την ονομαστική του εορτή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου, με πολυαρχιερατικό συλλείτουργο.

Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Γλυφάδος κ. Αντώνιος, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Σταγών κ. Θεόκλητος, Μάνης κ. Χρυσόστομος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ευρίπου κ. Χρυσόστομος και Ωρεών κ. Φιλόθεος. Συμπροσευχόμενος συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος.

Τον θείο λόγο διηκόνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην μορφή και το έργο του απολογητή Αγίου Αθηναγόρου, ο οποίος έζησε τον 2ο αι. μ.Χ. στην Αθήνα και την Αλεξάνδρεια. Ο Άγιος, εγκρατής γνώστης των φιλοσοφικών συστημάτων της εποχής του, σαγηνεύθηκε από τον λόγο του Χριστού και της Εκκλησίας Του και κατέστη ένθερμος απολογητής της ζωής των χριστιανών προς του δύο αυτοκράτορες της εποχής του. Υπήρξε δεινός εκφραστής του μυστηρίου της Αναστάσεως, θεμελιώνοντάς την σε χωρία των έργων των κλασσικών φιλοσόφων, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υφίσταται διαμάχη ανάμεσα στην επιστημονική γνώση και την πίστη της Εκκλησίας, τις οποίες κατείχε ο ίδιος σε αρμονική ενότητα.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, ευχόμενος σε αυτόν να μιμηθεί τον Άγιό του στον τρόπο, το ήθος και την διδασκαλία, ώστε να ποδηγετεί σωστά τον λαό που ο Θεός και η Εκκλησία του ανέθεσαν με την εκλογή του στη διακονία του Επισκόπου.

Στη Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Μετανάστευσης κ. Καιρίδη, ο βουλευτής κ. Ιωάννης Λοβέρδος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Λεωτσάκος, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νικόλαος Ζενέτος μαζί με τον Πρόεδρο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πετρουπόλεως κ. Λάππας καθώς και πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων της Μητροπόλεως.

Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες και Επισκόπους, τους πολιτικούς άρχοντες αλλά και όλο τον απλό λαό που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία κατά την ημέρα της εορτής του και μοίρασε το αντίδωρο, δεχόμενος τις ευχές όλων των παρισταμένων, αντευχόμενος κάθε καλό.

Στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού ο Σεβασμιώτατος δεχόταν συνεχώς τις ευχές του λαού που προσερχόταν να του ευχηθεί.