Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μήνυμα Μητροπολίτου Ιλίου προς τους Εκπαιδευτικούς σχ. έτους 2022-2023

Μήνυμα προς τους Εκπαιδευτικούς των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, με αφορμή το νέο σχολικό έτος 2022-2023.

MHNYMA
του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως
κ. Αθηναγόρου
προς τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας
με την ευκαιρία του νέου σχολικού έτους 2022-2023

Αγαπητοί και Αγαπητές μου,
    
Μέσα στο θόρυβο των πολιτικών και των οικονομικών εξελίξεων η εκκίνηση μιας σχολικής χρονιάς μοιάζει σαν μια απλή γραμμή που γράφεται σε λευκή σελίδα χωρίς λοξοδρομήσεις. Ας σκεφτούμε όμως ότι ζούμε σε κοινωνίες οι οποίες υπολογίζουν τα πλούτη της με τους αριθμούς ενός αφηρημένου αριθμού συναλλαγών. Σε κοινωνίες που η ροζ λογοτεχνία και το αστυνομικό μυθιστόρημα έχουν αντικαταστήσει το «Πόλεμος και ειρήνη» και το «Μοναστήρι της Πάρμας».  Είναι ολοφάνερο επομένως ότι ο εκπαιδευτικός καλείται να δημιουργεί (η άλλη έκφραση της διδασκαλίας) μόνο «επικινδύνως», «στην άκρη του γκρεμού, συμμετέχοντας στη μάχη του καιρού του και της Ιστορίας, αλλά αρνούμενος να θυσιάσει στον αγώνα αυτό την ελευθερία του» .

Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη ο Χριστός συνδέει την αλήθεια με την ελευθερία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Διατηρούμε την ελευθερία όσο αληθεύουμε. Η Παιδεία, όπως και η Εκκλησία αποτελεί τόπο αυτή της συνάντησης αλλά και της μάχης με το καιρό και την Ιστορία. Με αυτό τον τρόπο όμως σμιλεύεται ο άνθρωπος μέσα μας και δημιουργούμε τον άνθρωπο στους μαθητές μας.

Όταν στο δρόμο της Θήβας, ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα, κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: «ο άνθρωπος». Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα.

Καλή και ευλογημένη χρονιά,

Ο Μητροπολίτης

†Ο Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως
Αθηναγόρας