Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μήνυμα Μητροπολίτου Ιλίου προς τους Μαθητές σχ. έτους 2022-2023

Μήνυμα προς τους Μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, με αφορμή το νέο σχολικό έτος 2022-2023.

MHNYMA
του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως
κ. Αθηναγόρου

Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων
με την ευκαιρία της ενάρξεως του Νέου Σχολικού έτους 2022-2023


Αγαπητά μου παιδιά,

Έγραψε κάποιος: «Κάθε φορά που βρίσκω το νόημα της ζωής, το αλλάζουν». Ίσως να είναι υπερβολική η φράση αυτή αλλά εκφράζει μια βαθιά και ουσιαστική αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου. Να συνδέσει την ανάγκη «να πράξω κάτι», με το «γιατί να το πράξω». Με άλλα λόγια, την καθημερινότητα που μοιάζει ανούσια και μονότονη υποχρέωση, τις ταχύτατες αλλαγές στην επιστήμη και στις κοινωνίες, με τη χαρά που προσφέρεται από την επιθυμία και την πίστη να φθάσουμε στο σκοπό που αισθανόμαστε δικό μας.

Στο σχολείο ζούμε την σύνθεση της «ανάγκης» με το «γιατί». Μαθαίνουμε με την βοήθεια των καθηγητών/καθηγητριών να ταξιδεύουμε μέσα από τις σελίδες των βιβλίων ανάμεσα στις δυο λέξεις. Μαθαίνουμε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι να εξηγήσουμε το νόημα της ζωής, αλλά να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε με «λογισμό και μ’ όνειρο» . Διδασκόμαστε για να έχουμε όνειρα, επιδιώξεις και την ελευθερία να τα δημιουργούμε, ακόμα και όταν όλα αλλάζουν.

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Ο Μητροπολίτης

†Ο Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως
Αθηναγόρας