Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εορτασμός του Αγίου Αθηναγόρου

Ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη εορτή του Αγίου Αθηναγόρου, του απολογητού και φιλοσόφου, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. κ. Αθηναγόρας.

Ο Μέγας Εσπερινός τελέστηκε στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Ντάρδιζας, όπου οι μοναχές φιλοξένησαν το πλήθος των επισήμων και του λαού που ανέβηκαν στο μοναστήρι της Πάρνηθας για να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη τους.

Ο Όρθρος και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκαν στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Πετρουπόλεως. Συλλειτουργούντες με τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Ιλίου ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισσαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεόδωρος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος. Συμπροσευχόμενοι παρίσταντο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαρτούμ κ. Εμμανουήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκρας κ. Γεώργιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αβύδου κ. Κύριλλος, ενώ προσήλθαν για να δώσουν τις ευχές τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος.

Επίσης παρέστησαν οι δήμαρχοι Ιλίου κ. Ζενέτος, Αχαρνών κ. Ντούρος, Φυλής κ. Μπουραΐμης και Αγίων Αναργύρων και Καματερού κ. Σαράντης καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος εμπνεόμενος από το έργο του Αγίου Αθηναγόρου «περί της Αναστάσεως των νεκρών» ομίλησε επικαίρως, ενώ αναφέρθηκε και στα κοινά χαρακτηριστικά του Αγίου Αθηναγόρου και του Μητροπολίτου Αθηναγόρου.  Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία των πολυαρχιερατικών συλλείτουργων, τονίζοντας ότι αυτά δείχνουν την ενότητα της Εκκλησίας αλλά και δίνουν δύναμη στον εορτάζοντα Επίσκοπο, ο οποίος γνωρίζει ότι δεν είναι μόνος αλλά μπορεί να σηκώνει ευκολότερα το φορτίο του, στηριζόμενος στους αδελφούς του.