Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο Επιτάφιος του Γ. Ρίτσου σε εκδήλωση της Ι. Μ. Ιλίου

Καλλιτεχνική εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τη Μητρόπολη Ιλίου και το Δήμο Ιλίου τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013. Ποίηση και έντεχνη μουσική σε υπέροχες ερμηνείες.

Ανέβαινες απάνω στο λιακωτό και κοίταζες
και δίχως να χορταίνεις
άρμεγες με τα μάτια σου
το φως της οικουμένης…

Λίγο από αυτό το φως είχαμε την ευκαιρία απόψε να απολαύσουμε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου σε συνεργασία με το Δήμο Ιλίου, στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη».

Λίγο από εκείνο το φως που ο Θεός σκόρπισε στην οικουμένη και – άλλος λίγο, άλλος πολύ – μέτοχοι έγιναν όλοι οι άνθρωποι· τόσο που έγιναν συνδημιουργοί και άρχισαν να παράγουν από το μηδέν λόγο και μουσική, μέσα στις λέξεις και τις νότες των οποίων, όσο και να φαίνεται κάποιες φορές επιμελώς ή επιτηδείως απών ο Θεός, αποκαλύπτεται μέσα από τη δημιουργική πνοή που χάρισε στους ανθρώπους.

Ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, το έργο «Επιτάφιος», ερμήνευσε η καλλιτέχνης Λυδία Σέρβου, ο πιανίστας Πλωτίνος Μικρομάτης και η περκασιονίστα Σοφία Κακουλίδου. Ένα έργο-θρήνο μίας μάνας για τον αδικοχαμένο γιο της, που «μέρα Μαγιού της μίσεψε» και «βασίλεψε η πλάση»…  Θρήνο που ο ποιητής είδε με μιας στα μάτια μίας πραγματικής μάνας που έκλεγε το χαμένο γιο της, ενώ γύρω της αχολογούσε η «μάχη» μίας κοινωνικής έκρηξης…

Εκπληκτική η ερμηνεία όλων των καλλιτεχνών, οι οποίοι στο δεύτερο μέρος ερμήνευσαν ποιήματα και άλλων ελλήνων ποιητών και συνθετών. Έκλεισαν μάλιστα με δύο τραγούδια γεμάτα ελληνισμό, από άκρη σε άκρη: από την Ελλάδα, τη «χώρα με τα αετόμορφα ψηλά βουνά και τα λευκά σπίτια στου γλαυκού το γειτόνεμα» μέχρι το «ριγμένο στο πέλαγο χρυσοπράσινο φύλλο», την Κύπρο. Τραγούδια που όλοι οι θεατές τραγούδησαν μαζί με την καλλιτέχνη.

Την εκδήλωση τίμησαν εκτός από τον οικοδεσπότη Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα και οι Σεβ. Μητροπολίτες Πτολεμαΐδος Προτέριος, Ηλιουπόλεως Θεόδωρος, Κορωνείας Παντελεήμων, ο δήμαρχος Ιλίου κ. Ζενέτος και άλλοι επίσημοι. Όλοι έδωσαν συγχαρητήρια για την πολύ υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική εκδήλωση.

Δείτε και ακούστε ολόκληρη την εκδήλωση: