Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίου Δημητρίου Αχαρνών

Εορτασμός του Αγ. Ιούδα του Θαδδαίου

Μια ξεχωριστή εορτή πανηγύρισε σήμερα το ιστορικό ναΐδριο του Αγίου Δημητρίου στις Αχαρνές. Εκτός των εορταζομένων Αγίων Τριών Παίδων, του Προφ. Δανιήλ και του Αγίου Διονυσίου Αιγίνης, ο Ναός πανηγύρισε και την μνήμη του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου.

Της λαμπράς πανηγύρεως προεξήρχε, αδεία και ευλογία του επιχώριου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Ο κ. Παντελεήμων, ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Κων/νο Πρίμπα για την ευγενική πρόσκληση να συμμετάσχει σε αυτή την ξεχωριστή περίσταση και αφού εξήρε τις προσπάθειες που κάνει για τις δραστηριότητες του ναού, αναφέρθηκε σύντομα αλλά μεστά στο κοινό χαρακτηριστικό όλων των Αγίων της Εκκλησίας.

«Oι σημερινοί εορταζόμενοι Άγιοι, αλλά και ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος τον οποίο τιμούμε σήμερα, έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς. Ήταν άνθρωποι της προσευχής. Ο Προφήτης Δανιήλ όταν ρίχτηκε στο λάκκο,με την προσευχή μετέβαλε τους λέοντες σε πρόβατα, οι Άγιοι Τρεις Παίδες με την προσευχή έκαναν την κάμινο του πυρός να μοιάζει με δρόσο. Αλλά και ο Άγιος Διονύσιος Αιγίνης και ο Απόστολος Ιούδας ο Θαδδαίος αφιέρωσαν τη ζωή τους στο Θεό και με αφοσίωση, προσευχή και το κήρυγμά τους στηρίζουν, όσους προστρέχουν στις πρεσβείες τους. Συνεπώς όλοι μας έχουμε ένα κοινό προνόμιο, είναι η προσευχή. Η προσευχή μετακινεί όρη. Ασφαλώς δεν σημαίνει πως οτιδήποτε ζητάμε στις προσευχές μας, ο Κύριος το πραγματοποιεί. Εμείς ζητάμε και ο Κύριος πραγματοποιεί αυτό που είναι ωφέλιμο για την ψυχή μας. Διότι εμείς δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον για την ψυχή μας, παρά μόνο ενδιαφερόμαστε για το υλικό συμφέρον. Η Εκκλησία όμως μας παρακινεί να προσευχόμαστε για τα αιώνια αγαθά και συμφέροντα. Το αιώνιο συμφέρον προέχει από το επίγειο. Και όταν προσευχόμαστε και ζητάμε τις πρεσβείες ενός Αγίου, να λέμε "ουκ ως εγώ θέλω, αλλ' ως Συ". Γιατί ο Θεός ξέρει το πραγματικό μας συμφέρον. Γι αυτό όλες τις υποθέσεις μας, τις θλίψεις και τις δυσκολίες μας, όλα να τα εναποθέτουμε με εμπιστοσύνη στα πόδια του Θεού και να ζητάμε τις πρεσβείες των Αγίων μας.»

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους «Καλά Χριστούγεννα και να τα εορτάσουμε με Χριστό, γιατί αυτοί που έχουν τον Χριστό στην καρδιά τους, είναι οι δυνατοί, οι πραγματικοί αγωνιστές που δεν λυγίζουν ποτέ στη ζωή τους».

Σπύρος Παπαγεωργίου