Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

1η Διεπιστημονική Διημερίδα νέων Ψυχιάτρων

Συμμετοχή στην 1η Διεπιστημονική Διημερίδα νέων Ψυχιάτρων που διοργάνωσε Η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Ψυχοφαρμακολογίας (ΕΛ.Ε.ΨΥ.), μέσα στα πλαίσια των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων.

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 19 & 20 Φεβρουαρίου 2016 στον Πολυχώρο Gazarte στον Κεραμεικό. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν  ήταν, οι σύγχρονοι θεραπευτικοί στόχοι στην αντιμετώπισης της Σχιζοφρένειας, ο ρόλος των φαρμάκων μακράς δράσης, οι προοπτικές ανάπτυξης νέων αντιψυχωσικών φαρμάκων και κυρίως συζητήθηκε το γιατί είναι σημαντική η πρώιμη και ορθά επιλεγμένη δια βίου φαρμακευτική θεραπεία.
Συζητήθηκαν  επίσης οι Συναισθηματικές Διαταραχές, στοχεύοντας κυρίως στο κοινωνικό και όχι μόνο κόστος της Κατάθλιψης αλλά και της Διπολικής Διαταραχής, οι οποίες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο μεταξύ των ψυχικών νόσων. Οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις των εν λόγω ψυχικών διαταραχών, σε συνδυασμό με τους προβληματισμούς που ανακύπτουν στην καθημερινή αντιμετώπισης ψυχογηριατρικών προβλημάτων, αποτέλεσαν  επίσης θέματα στη διημερίδα.
Τέλος το αδιέξοδο στην αντιμετώπισης ψυχικών εκδηλώσεων, που προέρχονται από τη χρήση της κάνναβης και  του αλκοόλ στις σύγχρονες κοινωνίες, καθώς και η διαφοροδιαγνωστικοί και θεραπευτικοί προβληματισμοί που προκύπτουν στη καθημερινή άσκηση της ψυχιατρικής, για ένα μεγάλο αριθμό ψυχικά πασχόντων, αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο συζήτησης και γόνιμου διαλόγου μεταξύ των συμμετασχόντων.
Στο συνέδριο συμμετείχε ο πανοσ. αρχιμ. Δρ. Θεοδόσιος Μανώλης, Κλινικός Βιοιατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως και τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επι Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.