Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παρουσίαση πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας για τη θεραπεία των φοβιών

Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, στην Ψυχιατρική Κλινική στις 11.00 ο προπτυχιακός φοιτητής Ιάκωβος Κρητικός από το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ την Διπλωματική Εργασία του με θέμα «παρουσίαση πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας για τη θεραπεία των φοβιών!».

Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία συγκεκριμένων φοβιών ή ψυχολογικών παθήσεων Η ιδέα είναι να αντιμετωπίσει σταδιακά τις φοβίες της, να μάθει να τις διαχειρίζεται με αυτό το τρισδιάστατο εργαλείο. Οι συσκευές εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο για τη θεραπεία των φοβιών και η χρήση τους έχει κλινικά οφέλη σε αρκετές ασθενείς Σταδιακά, μάλιστα, η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε πειραματικά ακόμη και για την ανακούφιση ανθρώπων με σοβαρά εγκαύματα – όπως στο νοσοκομείο Harborview Burn Centre στο Seattle.

Η Θεραπεία των φοβιών με χρήση εικονικής πραγματικότητας αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται αποδεκτή από τους θεραπευτές. Πλήθος μελετών δείχνουν να είναι αποτελεσματική στην κλειστοφοβία, την ακροφοβία, την φοβία για τα αεροπλάνα όπως και σε άλλες φοβίες.

Οι μελέτες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί π.χ η χρήση της εικονικής πραγματικότητας σε Ψυχολογικές θεραπείες όπως και η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και Υπολογιστών με έναν αποτελεσματικό τρόπο Στην παραδοσιακή θεραπεία οι φοβίες αντιμετωπίζονται με την σταδιακή έκθεση του ατόμου σε πραγματικό περιβάλλον (in vivo) η μέσω της φαντασίας του σε ερεθίσματα που του προκαλούν φόβο, άγχος ή/και δυσφορία και τα οποία αποφεύγει και θέλει να απαλλαγεί.

Στην παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας παρευρέθηκαν οι καθηγητές Ψυχιατρικής κ. Γιώργος Αριστ. Αλεβιζόπουλος, Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Γ.Ο.Ν.Κ.«Οι Άγιοι Ανάργυροι» και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, ο κ. Γ. Καλλέργης Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΚΚΨΥ Ζωγράφου, Ψυχιατρικό Τμήμα Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι η επιβλέπουσα της πτυχιακής Εργασίας, κυρία Ελευθερία Βελλίδη, ο κ. Μ. Χατζούλης Καθηγητής Ψυχιατρικής Ε.Κ.Π.Α, καθώς επίσης και ο πανοσ. αρχιμ. της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως Δρ. Θεοδόσιος Μανώλης Κλινικός Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας.

Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον Συντονιστή Διευθυντή της Ψυχιατρικής κλινικής του Γ.Ο.Ν.Κ «οι Άγιοι Ανάργυροι» Καθηγητή κ. Γεώργιο Αλεβιζόπουλο.