Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η νευροβιολογία της ψυχανάλυσης

Στο πλαίσιο των Ενδοκλινικών Εκπαιδευτικών Μαθημάτων που διοργανώνει η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «οι Άγιοι Ανάργυροι», πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου 2018, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, το εκπαιδευτικό μάθημα με τίτλο «Η ΝΕΥΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ».

Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου κ. Γεώργιος Αλεβιζόπουλος. Τα εκπαιδευτικά μαθήματα  απευθύνονται σε λειτουργούς υγείας, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης, ειδικούς ψυχικής υγείας, επαγγελματίες που εργάζονται με ευάλωτες ομάδες παιδιών και εφήβων, καθώς και σε μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές καθώς επίσης και σε εργαζομένους σε δομές ψυχικής υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ημέρας, Δομές Φιλοξενίας) στο πλαίσιο του δημοσίου συστήματος ψυχικής υγείας.
Στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό μάθημα αναπτύχθηκαν από τον καθηγητή Ψυχιατρικής  Δρ. Γ. Αλεβιζόπουλο διάφορα θέματα όπως  η συσχέτιση της λειτουργίας του εγκεφάλου με την ψυχοπαθολογία, παρουσιάζοντας επίσης διάφορες κλινικές έρευνες, οι οποίες  αναφέρονταν στην σημασία που έχει το μέγεθος του εγκεφάλου με την  ανάπτυξη του άγχους και του πανικού στον άνθρωπο. Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο και την σημασία της συνείδησης, αναλύοντας την σχέση των ερεθισμάτων και των ονείρων στη νευροβιολογική εξέλιξή της.

Προσκεκλημένος στο εκπαιδευτικό μάθημα ήταν ο πανοσ. αρχιμ. Δρ. Θεοδόσιος Μανώλης, Κλινικός Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας εντεταλμένος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως στο Γ.Ο.Ν.Κ. «οι Άγιοι Ανάργυροι», Επιστημονικός Συνεργάτης της Ι.Μ. Ιλίου και τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επι Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.