Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θ. Λειτουργία και ανάγνωση της Συνοδικής Εγκυκλίου

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Αχαρνές, με συλλειτουργούς τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιωάννη Ράπτη, τους εφημέριους του Ιερού Ναού π. Γεώργιο Χαλκιά και π. Μιχαήλ Καρ και τους διακόνους του π. Κωνσταντίνο Μανώλη και π. Νικόδημο Μαλαματένιο.

Πριν την οπισθάμβωνο ευχή ο Γενικός Αρχιερατικός ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις θέσεις της Εκκλησίας μας σχετικά με τον πολίτικο «γάμο» των ομοφυλοφίλων και την δυνατότητα υιοθεσίας. Την ανάγνωση προλόγισε ο Σεβασμιώτατος. Μέτα το πέρας της ανάγνωσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ερμηνεία της λέξης «θεραπεία» - που αναφέρεται στην Εγκύκλιο και η οποία βάναυσα κακοποιήθηκε στις διάφορες εκπομπές των καναλιών της τηλεοράσεως, αφού ταυτίσθηκε με πρακτικές του τελευταίου μισού του 20ου αιώνα, που εφαρμόσθησαν στους ομοφυλόφιλους από διάφορους κρατικούς μηχανισμούς στον χώρο του λεγόμενου δυτικού κόσμου - εξηγώντας ότι η μετάνοια -προτροπή του ιδρυτού της Εκκλησίας μας Ιησού Χριστού- είναι η λέξη κλειδί για την κατανόηση της. Η μετάνοια, όμως, είναι ένας δρόμος προσωπικός, που καλείται ο καθένας μας να βαδίσει ελεύθερα και όχι αναγκαστικά, σύμφωνα με τις προτροπές του Χριστού:«Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι» (Μαρκ. 8, 34) και του Αποστόλου Παύλου: «Τῇ ἐλευθερίᾳ οὖν, ᾗ Χριστὸς ἡμᾶς ἠλευθέρωσε, στήκετε, καὶ μὴ πάλιν ζυγῷ δουλείας ἐνέχεσθε» (Γαλ. 5, 1).

Αργότερα το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος παρευρέθη στην εκδήλωση του Φιλοπτώχου ταμείου της ενορίας και την κοπή της βασιλόπιτας.