Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θεία Λειτουργία κατά την Β' Κυριακή των Νηστειών

Την Β´ Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, 12 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αχαρνών, με συλλειτουργούντες πρεσβυτέρους τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αρχιμ. Ιωάννη Ράπτη, τους εφημερίους της ενορίας και τους διακόνους.

Στην ομιλία του Σεβασμιωτάτου, λίγο πριν την οπισθάμβωνο ευχή, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τις έννοιες της ασθένειας και της αμαρτίας, στις οποίες η ευαγγελική περικοπή της ημέρας αναφέρεται (διήγηση θεραπείας του παραλυτικού, τον οποίο έφεραν μπροστά στον Ιησού οι τέσσερεις φίλοι του). Παρόλο που αιτία της αρρώστιας, της φθοράς, του θανάτου, των πολέμων και των καταστροφών είναι η πρώτη αμαρτία του ανθρώπου, το πρωπατορικό αμάρτημα, η ίαση του παραλυτικού από τον Ιησού μάς μαθαίνει ότι αυτά τα δεινά δεν πρέπει αυτά να συσχετίζονται με τον κάθε συγκεκριμένο άνθρωπο που τα υφίσταται, πάσχει, ασθενεί και πεθαίνει! Αυτό θα εδικαιολογείτο πριν από τα πάθη, τον θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού.

Μετά την ενανθρώπιση και την πρόσληψη όλης της πεπτωκυίας φύσης μας από τον Χριστό, μια άλλη λογική κατανόησης της ασθένειας και του πόνου υφίσταται. Ο κάθε άνθρωπος που πάσχει και υποφέρει καθίσταται μία ιερή μορφή, γιατί ο πόνος αγνίζει και αγιάζει τον άνθρωπο, παρόλο που είναι μία τραγική πραγματικότητα! Ο ίδιος ο Χριστός μας καλεί κοντά Του, στη Βασιλεία Του, λέγοντάς μας: «Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καί πεφορτισμένοι, κἀγώ ἀναπαύσω ὑμᾶς»! Έτσι, ο πόνος λειτουργεί θεραπευτικός ως προς το σώμα αλλά και την ψυχή.

Η παρέμβαση του Χριστού στην θεραπεία του παραλυτικού δια της αφέσεως των αμαρτιών του, φανερώνει την αγάπη Του, αλλά και το ενδιαφέρον Του για την λύτρωση των ανθρώπων, που άλλωστε είναι ο σκοπός της σαρκώσεώς Του.


Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας,  ο υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης και οι εκπρόσωποι του Δημάρχου Αχαρνων κ. Μιχάλης Βρεττός και κ. Γιάννης Κατσανδρής.