Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων στην Αγ. Παρασκευή Αχαρνών

Την Τετάρτη της Β΄ εβδομάδας των Νηστειών 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας τέλεσε την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στις Αχαρνές, με συλλειτουργούς τον εφημέριο της ενορίας Αρχιμ. Χρύσανθο Αλησάφη και τον διάκονό του π. Νικόδημο Μαλαματένιο.

Με αφορμή τον στίχο από ένα τροπάριο των εσπέριων, που αναφέρεται στους μάρτυρες, οι οποίοι με την θυσία τους κέρδισαν τον Παράδεισο: «καὶ νὺν τοῦ ξύλου τῆς ζωῆς ἀπολάβετε», ο Σεβασμιώτατος εξήγησε την σημασία και την ύπαρξη των δυο ξύλων (δένδρων) στον κήπο της Εδέμ, του ξύλου (δένδρου) της «γνώσεως του κάλου και του κακού» την βρώση των καρπών του οποίου ο Θεός απαγόρευσε για να μη κυριαρχήσει στην δημιουργία Του ο θάνατος και του ξύλου (δένδρου) της ζωής την προσέγγιση του οποίου απέκλεισε από τους ανθρώπους, αφού απέτυχαν να ασκηθούν για την γεύση των καρπών του πρώτου.

Το ξύλο της ζωής, όμως, είναι ο Χριστός το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που σαρκώθηκε για την δικιά μας σωτηρία και προσφέρει στα μέλη της Εκκλησίας Του προς βρώση το Σώμα και το Αίμα Του «εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καὶ εἰς ζωὴν αἰώνιον».