Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μήνυμα προς τους Εκπαιδευτικούς

Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου

Προς τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας
Με την ευκαιρία του νέου σχολικού έτους 2014-2015

Αγαπητοί μου,

«Με θαρρούν λόγιο, διανοούμενο, γραφιά· και δεν είμαι τίποτε από αυτά· τα δάχτυλά μου όταν γράφω δεν μελανόνουνται· αιματόνουνται. Θαρρώ δεν είμαι παρά τούτο: μία απροσκύνητη ψυχή που δεν καταδέχεται να πιπιλίζει καραμέλες»(1), έγραφε σε μία επιστολή του ο Νίκος Καζαντζάκης ορίζοντας την ταυτότητά του.

Πιστεύω πως αυτό ζητούν στην πραγματικότητα οι μαθητές σας και οι γονείς τους. Να μείνετε απροσκύνητες ψυχές και ας φαντάζονται οι ασεβείς των αξιών ότι «η δύναμή μας είναι ο νόμος που ρυθμίζει τι είναι δίκαιο· ο αδύναμος τίποτε δεν αξίζει»(2). Ας λένε ότι δεν διδάσκετε με το αίμα της ψυχής σας αλλά με κιμωλίες, με μπλε και κόκκινα μελάνια. Ας υποτιμούν την αξία της διδαχής και του δασκάλου.

Αντισταθείτε στην γκρίζα όψη της εποχής που απαξιώνει τους ανθρώπους. Διδάξετε τα παιδιά μας ότι η πραγματική ζωή δεν παγιδεύεται σε εξεταστικά συστήματα, αλλά ορθώνει το ανάστημά της και γίνεται όραμα, ποίηση, ζωγραφική, συνάντηση ανθρώπων.
Καλή και ευλογημένη χρονιά!

(1): Μηνά Αδαμάκη, «Καζαντζάκης Επιστολές-σχόλια», στο βιβλίο της Μαρίας Χατζηαποστόλου «Το πρόσωπο του Χριστού στο Νίκο Καζαντζάκη», εκδ. Αρμός, Αθήνα 2014.
(2): Σοφ. Σολομώντος 2, 11.