Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς, έτους 2013-2014

Ακολουθεί το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρου, όπως διανεμήθηκε και διαβάστηκε από όλους τους εκπαιδευτικούς της Μητροπόλεώς μας.


Mήνυμα

Του Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως
κ. Αθηναγόρου

Προς τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας
με την ευκαιρία του νέου σχολικού έτους 2013-14

Αγαπητοί μου,

«Ευλογημένοι χριστιανοί, αι πολλαί εκκλησίαι, ούτε διατηρούν, ούτε ενισχύουν την πίστη μας όσον και όπως πρέπει, εάν οι εις τον Θεόν πιστεύοντες δεν είναι φωτισμένοι υπό των τε παλαιών και νέων Γραφών. Η πίστις μας δεν εστερεώθη από αμαθείς αγίους, αλλά από σοφούς και πεπαιδευμένους … Λοιπόν τέκνα μου Πάργιοι, προς διαφύλαξιν της πίστεως και ελευθερίας της πατρίδος φροντίσατε να συστήσετε ανυπερθέτως σχολείον ελληνικόν …»1.

Ίσως σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή είναι επίκαιρος ο λόγος του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού. Μας θυμίζει ότι στις  λανθασμένες επιλογές που πλήττουν την ακεραιότητα της αποστολής του σχολείου ο περισσότερο αποτελεσματικός τρόπος για να αντισταθούμε είναι η σοφία: « Αυτή είναι πιο λαμπρή από τον ήλιο, πιο ψηλά από τα αστέρια και σε σύγκριση με το φως της ημέρας έχει υπάρξει πριν από αυτό. Το φως το διαδέχεται η νύχτα, ποτέ όμως τη Σοφία δεν θα τη νικήσει η κακία»2.

Με τη σοφία θα διαφυλάξουμε τα παιδιά μας από μια άνυδρη από πίστη, αγάπη και παιδεία ζωή. Θα τα προστατεύσουμε από την αλλοτρίωση, τη μοναξιά και την λατρεία της επίδοσης, από τα στείρα διλήμματα των «πρέπει» και των «μπορώ». Από την αδυναμία να οικοδομήσουν γέφυρες γνησίων σχέσεων.

Αυτή η πορεία δεν είναι εύκολη διότι απαιτεί την έξοδο μας από τα τείχη των αυτονόητων, που οικοδομήθηκαν για να υπάρξει ένας πολιτισμός, ο οποίος όμως απέμεινε μισοβυθισμένος στην σκοπιμότητα της ευμάρειας των δεικτών μιας ανθρωποβόρας οικονομίας.

Όμως:

« Α! να ‘ταν η ζωή μας ίσια
πως θα την παίρναμε κατόπι;»3

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

(1) Αγ.Κοσμά Αιτωλού, Διδαχές και βιογραφία, Εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2002  σσ. 220-221
(2) Σοφ.Σολομ. 7, 29-30.
(3) Γ.Σεφέρη Fog, Ποιήματα, εκδ. Ίκαρος, Αθήνα 1985

Η φωτογραφία από τον κ. Αναστάσιο Σωτηρίου