Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου θα παραμείνουν κλειστά από 7/8-3/9.

Μήνυμα προς τους μαθητές, έτους 2013-2014

Διαβάστε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρου, το οποίο αναγνώστηκε σε όλους τους μαθητές της Μητροπολιτικής περιφέρειας από τους ιερείς που τελούσαν τους Αγιασμούς.

Μήνυμα

Του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως
κ. Αθηναγόρου

Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των  Σχολείων
με την ευκαιρία της ενάρξεως του Νέου Σχολικού έτους 2013-14

Αγαπητά μου παιδιά,

«Όλος ο κόσμος λέει παντού πως η Ελλάδα περνά μια πνευματική κρίση. Θα το διαβάσετε σε όλα τα περιοδικά και στις εφημερίδες όλων των κομμάτων. Θα το ακούσετε κάθε ημέρα … στα πεζοδρόμια της Αθήνας και της Ευρώπης … Ξαφνικά βρεθήκαμε μέσα σ’ αυτόν το κυκεώνα της σύγχρονης ζωής … Είμαστε τσακισμένοι, μαραμένοι, χαμένοι … Κανείς δεν περιμένει κάτι καλό από την Ελλάδα. Καμιά ελπίδα δε χαράζει πουθενά. Η στιγμή είναι βέβαια μια θαυμάσια στιγμή»1.

Οι γραμμές αυτές χαράχθηκαν πριν από 85 περίπου χρόνια και όμως μοιάζουν τόσο σημερινές. Επομένως δεν ζούμε κάτι καινούργιο. Αναζητούμε όμως το νέο. Βρισκόμαστε όντως σε μια θαυμάσια στιγμή. Στεκόμαστε στο σημείο που πρέπει να εγκαταλείψουμε την ομοιομορφία που επιβάλλει η δημιουργία καταναλωτών, την εξοικείωση μας με το λίγο και την πλήξη και να στραφούμε στην πρωτοτυπία της αμφισβήτησης και της αναζήτησης νέων δρόμων. Είμαστε στη στιγμή που χρειάζεστε όλοι.
 
Βαθιά στην καρδιά σας κυοφορείται ο σπόρος του αύριο. Για να ανθίσει απαιτούνται δυο προϋποθέσεις: η γενναιότητα και το όραμα. Γενναίος είναι εκείνος που η ψυχή του έχει τη συνήθεια να μένει σταθερή μπροστά στο φόβο. Η εγκράτεια μπροστά στα φοβερά και τα δεινά που μας πολιορκούν, η τόλμη να υπηρετούμε τη φρόνηση. Είναι ο φίλος της αλήθειας, ο ελεύθερος άνθρωπος2.

Το όραμα είναι η βεβαιότητα της ύπαρξης αυτών που ελπίζουμε. Το δώρο που προσφέρει ο Θεός στους γενναίους ανθρώπους για το μακρύ ταξίδι της παιδείας που φανερώνεται σιγά-σιγά στις σελίδες των βιβλίων σας, στην συνοδοιπορία με τους καθηγητές σας στις σχολικές τάξεις.  
    

Καλή και ευλογημένη χρονιά!
 

(1) Γ. Θεοτοκά, Ελεύθερο Πνεύμα (1929), Εκδ. Εστία, 1998
(2) Αγ.Νεκταρίου,  Το γνώθι σαυτόν (1904), επανέκδοση με απόδοση στη νεοελληνική από την Ευανθία Χατζή, εκδ. Άθως, Αθήνα, 2012 σ. 281 κ.εξ

Η φωτογραφία από τον κ. Αναστάσιο Σωτηρίου.