Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου προς τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε το μήνυμα που απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας στους εκπαιδευτικούς των σχολείων για την έναρξη του σχολικού έτους.

MHNYMA
Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως
κ. Αθηναγόρου
Προς τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας
Με την ευκαιρία του νέου σχολικού έτους 2016-17

Αγαπητοί μου,

«Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα.
Ευτυχισμένος αν στο ξεκίνημα, ένιωθε γερή την αρματωσιά μιας αγάπης, 
απλωμένη μέσα στο κορμί του,
σαν τις φλέβες όπου βουίζει το αίμα.
Μιας αγάπης με ακατέλυτο ρυθμό, ακατανίκητης σαν τη μουσική και παντοτινής…»

Σήμερα που «ο κόσμος μας νοσεί από έλλειψη πίστης και ταυτόχρονα θηριώδεις δογματισμούς», έχει περισσότερο ανάγκη την συνοδοιπορία της αγάπης όπως την περιγράφει ο ποιητής και της αγάπης η οποία «πάντοτε ελπίζει, δεν χαίρεται στην αδικία, συγχαίρει την αλήθεια, υπερβαίνει και υπομένει» όπως την διδάσκει ο Απόστολος Παύλος.

Χρειάζεται Παιδεία η οποία θα απλώνεται στην ύπαρξη των παιδιών όπως οι φλέβες και να είναι γεμάτη ζωή. Παιδεία, η οποία θα εγκυμονεί ελπίδα, πίστη και νόημα. Η δύναμή της να είναι το πρόσωπο που δημιουργεί πρόσωπα. 

«Είναι αδύνατο να διδάξουμε χωρίς το θάρρος να αγαπάμε, χωρίς το θάρρος να προσπαθούμε χίλιες φορές προτού τα παρατήσουμε. Με δυο λόγια, είναι αδύνατο να διδάξουμε χωρίς να επεξεργαστούμε, να εφεύρουμε και να σκεφτούμε σε βάθος την ικανότητα να αγαπάμε.»

Αυτή η διάσταση έχει εξοριστεί από αυτό το οποίο σήμερα ονομάζεται εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι αναγκαίο όμως να τολμήσουμε την αλλαγή. «…Να τολμάμε ακόμα κι όταν από υλικής άποψης μας συμφέρει περισσότερο να πάψουμε να τολμάμε», αν πραγματικά θέλουμε να έχουμε κοινωνίες με νέους που έχουν κριτική σκέψη.

Κρατείστε και προσφέρετε όσο περισσότερο μπορείτε αλώβητη τη δυνατότητα καλλιέργειας της ύπαρξης των παιδιών μας.

Καλή και ευλογημένη χρονιά

+Ο Ιλίου Αθηναγόρας