Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ποια έγγραφα απαιτούνται για να τελέσω Ορθόδοξο Γάμο;

 

Θέλω να τελέσω πρώτο γάμο:

Χρειάζεστε τα ακόλουθα έγγραφα:

 1. Πιστοποιητικό αγαμίας και για τους δύο μελλόνυμφους.
 2. Πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και για τους δύο μελλονύμφους.
 3. Δελτία αστυνομικής ταυτότητας. (φωτοτυπίες μελλονύμφων και κουμπάρων)
 4. Εφημερίδα στην οποία έχει δημοσιευθεί η ημερομηνία του γάμου μαζί με τα πλήρη στοιχεία των μελλονύμφων.
 5. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και φορέας ασφάλισης και των δύο μελλονύμφων.
 6. Ηλεκτρονικό παράβολο το οποίο εκδίδεται μέσω του e-παράβολο. Με κωδικό τύπου 401.https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo/public/welcome.htm
 7. Βεβαιώσεις βαπτίσεων των μελλονύμφων και των κουμπάρων ή ληξιαρχική πράξη γέννησής τους που να αναγράφονται ο τόπος και ο ναός της βάπτισής τους.
Κατά περίπτωση, επιπλέον δικαιολογητικά:
Αν το μυστήριο πρόκειται να τελεστεί σε ναό που δεν είναι η ενορία κάποιου από τους μελλονύμφους:
 • Άδεια τέλεσης του μυστηρίου και πιστοποιητικό αγαμίας από την ενορία κατοικίας.

Αν οι μελλόνυμφοι έχουν τελέσει πολιτικό γάμο πριν από τον θρησκευτικό:
 • Πιστοποιητικό τελέσεως του πολιτικού γάμου κατά τη διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού αγαμίας. ΔΕΝ απαιτείται η δημοσίευση σε εφημερίδα, καθώς έχει ήδη γίνει κατά τον πολιτικό γάμο.
Αν οι μελλόνυμφοι έχουν χωρίσει (εννοείται ότι είχαν συνάψει γάμο μεταξύ τους πριν από αυτόν που πρόκειται να τελεστεί):
 • Πρωτότυπη (λευκό) πράξη διαζυγίου.
Αν κάποιος από τους μελλόνυμφους δεν είναι Έλληνας πολίτης:
 • Έγκυρο διαβατήριο και άδεια παραμονής σε ισχύ.

Παρατηρήσεις:

 • Για την έκδοση του πιστοποιητικού αγαμίας, ο κάθε μελλόνυμφος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον εφημέριο της ενορίας του (εκεί όπου κατοικεί δηλαδή) και να κανονίσει να συναντηθούν για την έκδοση του πιστοποιητικού. Την ώρα της έκδοσης, θα πρέπει να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως ο μελλόνυμφος μαζί με δύο μάρτυρες, ενήλικες, άπαντες έχοντας μαζί τους τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας. Ο μελλόνυμφος πρέπει να έχει μαζί του και μία δήλωση του νόμου 1599 (αυτή που παλαιά λεγόταν «δήλωση του νόμου 105»), στην οποία σύμφωνα με τις οδηγίες του εφημερίου θα δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση συγγένειας μεταξύ των μελλονύμφων. Η έκδοση του πιστοποιητικού γίνεται εκείνη τη στιγμή. Αν όμως η ενορία που εκδίδει το πιστοποιητικό δεν ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, απαιτείται θεώρηση από την Ιερά Μητρόπολη στην οποία ανήκει η ενορία (ή την Ιερά Αρχιεπισκοπή για τις ενορίες που ανήκουν σε αυτή).
 • Αν το μυστήριο τελεστεί στην ενορία ενός εκ των δύο μελλονύμφων, η έκδοση του πιστοποιητικού αγαμίας για εκείνον τον μελλόνυμφο μπορεί να ταυτιστεί με τη συμπλήρωση της αίτησης για την έκδοση της άδειας γάμου.
 • Η εφημερίδα θα πρέπει να προσκομιστεί ολόκληρη, όπως αγοράζεται, και να μην απομονωθεί η σελίδα ή το τμήμα της σελίδας που περιέχει την αγγελία, ώστε να είναι σαφές ποια εφημερίδα είναι, πότε εκδόθηκε κ.λπ.

Θέλω να τελέσω δεύτερο ή τρίτο γάμο («εκ διαζυγίου» ή «εκ χηρείας»):

 1. Απαιτούνται όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά και διαδικασίες.
 2. Κατά τη διαδικασία έκδοση του Πιστοποιητικού αγαμίας: Αν υπάρχει διαζύγιο: Πράξη διαζυγίου με την ένδειξη «για τέλεση γάμου» (λευκό στέλεχος). Αν υπάρχει θάνατος: ληξιαρχική πράξη θανάτου προηγούμενου συζύγου και πιστοποιητικό τελεσθέντος γάμου ή ληξιαρχική πράξη γάμου, όπου φαίνεται ο βαθμός του γάμου που έχει λυθεί.

Θέλω να τελέσω γάμο με ετερόδοξο (χριστιανό άλλου δόγματος, όχι ορθοδόξου):

Ο γάμος επιτρέπεται να τελεστεί μόνο όταν ο ετερόδοξος μελλόνυμφος είναι Ρωμαιοκαθολικός. Για κάθε άλλη ομολογία, ο μελλόνυμφος θα πρέπει προηγουμένως να ασπαστεί την ορθόδοξη πίστη, με τη συνήθη διαδικασία της κατηχήσεως και της βαπτίσεως κατά το ορθόδοξο δόγμα.

Θέλω να τελέσω γάμο με αλλόθρησκο:

Δεν είναι δυνατόν να τελεστεί γάμος με αλλόθρησκο (μουσουλμάνο, εβραίο στο θρήσκευμα, βουδιστή κ.λπ.) αν ο αλλόθρησκος δεν ασπαστεί προηγουμένως την ορθόδοξη πίστη, με τη συνήθη διαδικασία της κατηχήσεως και της βαπτίσεως κατά το ορθόδοξο δόγμα.

Λίγα λόγια για τη διαδικασία

 • Είναι απαραίτητη η συνεργασία σας με τους εφημερίους των ναών. Δηλαδή του ναού στον οποίο πρόκειται να τελεστεί το μυστήριο, που είναι υπεύθυνος για τη συμπλήρωση των εγγράφων της αίτησης για την έκδοση της άδειας γάμου από την Μητρόπολη αλλά και των ενοριών των μελλονύμφων. Φροντίστε να επικοινωνήσετε μαζί τους νωρίτερα, ώστε να βρείτε πρόσφορη ημέρα για όλους και όλα να γίνουν με ηρεμία και τάξη. Δεν είναι καλό να δημιουργούμε τετελεσμένα γεγονότα και να αναγκαζόμαστε να αναζητούμε λύσεις τελευταίας στιγμής.
 • Μετά την συμπλήρωση των εγγράφων απαιτείται η έκδοση της άδειας γάμου από την Μητρόπολη Ιλίου. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει κάποιες ημέρες.
 • Την αίτηση για την άδεια γάμου μπορείτε να την προσκομίσετε οι ίδιοι στην Μητρόπολη Ιλίου αλλά είναι συνήθως απλούστερο να αναθέσετε στον ιερέα να φροντίσει γι' αυτή.

Μετά το γάμο

Θα πρέπει να προσκομίσετε τη δήλωση τελέσεως του γάμου (εφόσον δεν προϋπάρχει πολιτικός γάμος) στο αρμόδιο ληξιαρχείο της περιοχής όπου βρίσκεται ο ναός στον οποίο τελέστηκε ο γάμος. Τη δήλωση τελέσεως θα την παραλάβετε αμέσως μετά την τέλεση του μυστηρίου.

Εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή ερώτηση επικοινωνήστε με το «Γραφείο γάμων και διαζυγίων» στο grafeio.gamon@imiliou.gr ή στο τηλέφωνο 2102388398, εσωτ. 2.

Προσπαθείστε να προετοιμαστείτε για το γάμο σας όσο το δυνατόν καλύτερα. Αυτό περιλαμβάνει πρωτίστως την περιγραφόμενη γραφειοκρατική διαδικασία αλλά βεβαίως και την προετοιμασία του σπιτιού, των ενδυμάτων, του παραδοσιακού γλεντιού κτλ. Μην ξεχάσετε όμως να προετοιμάσετε τους εαυτούς σας πνευματικά, γιατί πρόκειται να τελέσετε ένα «μυστήριο μέγα», κάτι το οποίο θα αλλάξει την υπόλοιπη ζωή σας. Αναλογιστείτε για λίγο τι σημαίνει η συζυγία, πως είναι η ζωή με έναν άλλο άνθρωπο. Αναθέστε τα πάντα στο Θεό, ο οποίος είναι εκείνος που τελεί αυτό το μυστήριο της ένωσης των δύο ανθρώπων. Μην αφήνετε μικροδυσκολίες στις προετοιμασίες να αμαυρώνουν αυτό το σπουδαίο γεγονός που αποφασίσατε. Προσπεράστε τα προβλήματα και χαρείτε κάθε σας στιγμή. Μέχρι να έρθει η μεγάλη χαρά, δηλαδή το μυστήριο του γάμου σας!

«Η ώρα η καλή» και ο Θεός μαζί σας στη νέα σας ζωή!