Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ευχές στον εορτάζοντα Πρωτοσύγκελλο

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας τέλεσε την Θεία Λειτουργία της εορτής των Αγίων Μυροφόρων γυναικών, Ιωσήφ του από Αριμαθαίας και Νικοδήμου του νυκτερινού μαθητού, στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα Πετρουπόλεως, με συλλειτουργούς τον εορτάζοντα Αρχιμ. Νικόδημο Αθανάσιου, Β’ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, τον Αρχιμ. Παντελεήμονα Ηλιάκη, αδελφό της Ιεράς Μονής και τον επίσης εορτάζοντα και αδελφό της Ιεράς Μονής Αρχιδιάκονο του Σεβασμιωτάτου π. Νικόδημο Μαλαματένιο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη νεκρική πομπή, που αποτελούσαν ο Νικόδημος, ο νυκτερινός μαθητής, ο ευσχήμων βουλευτής Ιωσήφ από την Αριμαθαία, και η ομάδα των μυροφόρων γυναικών, που λιτάνευσαν το νεκρό σώμα του Χριστού μέχρι το λαξευτό μνημείο, όπου το απέθεσαν και σφράγισαν τον τάφο με λίθο μέγα. Όμως, μαζί έθαψαν και τις ελπίδες που είχαν στηρίξει στον διδάσκαλο τους. Ο Νικόδημος περίλυπος σκεπτόταν ότι μάταια θα περίμενε την αναγέννηση, που του είχε υποσχεθεί ο Χριστός στην νυκτερινή τους συνομιλία. Ο θάνατός Του φαινόταν πως νέκρωνε κάθε ελπίδα. Πόσες φόρες από τότε και μέχρι τη συντέλεια των αιώνων οι άνθρωποι νιώθουν να νεκρώνονται οι ελπίδες τους για μια καλύτερη κοινωνία, μια αξιόλογη προσωπική ζωή, καθώς χάνουν τον προσανατολισμό τους και την πρόθεση να ζήσουν την πραγμάτωση των ευγενών επιδιώξεων τους;

Όμως στην περίπτωση του Νικοδήμου το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού, που μετέδωσαν οι Μυροφόρες γυναίκες, αναπτέρωσε τις ελπίδες του και τις έκανε ζωντανή πραγματικότητα. Ο αναστημένος Χριστός ήταν εκεί για να του χαρίσει την αναγέννηση. Ας μην απελπίζονται λοιπόν οι άνθρωποι που συντρίβονται οι ελπίδες τους. Ο Χριστός είναι πάντα εδώ για να τις αναστήσει και να τις καρποφορήσει. Φθάνει να Τον δεχθούν ως σωτήρα και λυτρωτή τους. Στο τέλος της Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε και στους δυο εορτάζοντες κληρικούς με τη ζωή και το παράδειγμά τους να αναπτερώνουν τις νεκρές ελπίδες των «κοπιώντων και πεφορτισμένων» ανθρώπων, που ζητούν αναγέννηση και πληρότητα ζωής.

Αντιφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος.

Στη Λειτουργία παρευρέθη ο κ. Θεόδωρος Λάππας, δημοτικός σύμβουλος Πετρουπόλεως, καθώς και ο Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Δαμασκηνός Πετράκος.