Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γ' Χαιρετισμοί της Θεοτόκου

Κατά την ακολουθία των Γ' Χαιρετισμών της Θεοτόκου, 17 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Ιλίου.

Λίγο πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το ξεκίνημα του ιγ' οίκου των κατ' αλφάβητον χαιρετισμών: «Νέαν ἔδειξε κτίσιν, ἐμφανίσας ὁ Κτίστης, ἡμῖν τοῖς ὑπ' αὐτοῦ γενομένοις». Αναφέρθηκε στη διαχρονική αναζήτηση του ανθρώπου για νέες κτίσεις/αποκτήσεις - από τις αποικίες των Αρχαίων Ελλήνων μέχρι την προσπάθεια αποικισμού άλλων πλανητών που διεξάγεται στις ημέρες μας. Αναφέρθηκε επίσης στις κτίσεις που ανακαλύπτουν οι θετικές επιστήμες αλλά και την αναζήτηση του νοήματος της ζωής μέσω των φιλοσοφικών θεωριών. Ανέδειξε το γεγονός ότι ουσιαστικά όλες αυτές οι κινήσεις εκφράζουν το ανικανοποίητο του ανθρώπου, ο οποίος πάντοτε αναζητά κάτι νέο, καινό.

Αυτή τη διαρκή αναζήτηση του ανθρώπου έρχεται η σάρκωση του Κτίστου Χριστού να την εκπληρώσει με την «νέα κτίση» που έδειξε στον κόσμο: Ο τρόπος της νέας κτίσης είναι η ενότητα, η υπακοή και η αγάπη. Ο τόπος της νέας κτίσης είναι ο ίδιος ο Χριστός που θυσιάστηκε εξ αγάπης και η Θεοτόκος, που προσφέρθηκε εν υπακοή να γίνει το δοχείο της ενανθρώπισής Του.

Η διαδρομή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ξεκινά από το σκοτάδι του χαμένου Παραδείσου που αναμιμνησκόμεθα κατά την Κυριακή της Τυρινής και καταλήγει στο φως του νέου Παραδείσου, της Αναστάσεως, που εκπληρώνει τα όνειρα του ανθρώπου για ζωή και αθανασία.

Στην ακολουθία παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νικόλαος Ζενέτος και οι άμεσοι συνεργάτες του Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Η ακολουθία προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από το τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ2. Παρακολουθήστε ολόκληρη την ακολουθία εδώ, στο ERTFLIX.