Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δοκιμάστε τη νέα υπηρεσία «Βρείτε την ενορία σας» επιλέγοντας το αντίστοιχο κουμπί.

Χειροτονία διακόνου Παντελεήμονος Ηλιάκη

Στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Πετρουπόλεως κατά την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας της Κυριακής των Μυροφόρων 8/5/2022 έλαβε χώρα η εις διάκονον χειροτονία του μοναχού π. Παντελεήμονος Ηλιάκη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα. Συλλειτούργησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Πετρουπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Αθανασίου, καθώς και πολλοί άλλοι ιερείς.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον υποδιάκονο π. Παντελεήμονα προ της χειροτονίας του, ερμήνευσε τους παρακάτω στίχους από το «καὶ νῦν» των αποστίχων της εορτής: «Πῶς σε κηδεύσω Θεέ μου; ἢ πῶς σινδόσιν εἱλήσω; ποίαις χερσὶ δὲ προσψαύσω τὸ σὸν ἀκήρατον σῶμα; ἢ ποῖα ᾄσματα μέλψω τῇ σῇ ἐξόδῳ οἰκτίρμον; Μεγαλύνω τὰ Πάθη σου, ὑμνολογῶ καὶ τὴν ταφήν σου, σὺν τῇ Ἀναστάσει κραυγάζων· Κύριε, δόξα σοι».

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος τόνισε στον υποδιάκονο ότι θα κληθεί τόσο στην διακονική όσο και στην ιερατική του πορεία να λιτανεύει σύμφωνα με όσα αναφέρονται στους παραπάνω στίχους το σώμα του νεκρού Ιησού έχοντας την ελπίδα και την προοπτική της Αναστάσεως και διδάσκοντας όχι το τι είναι η αλήθεια αλλά το Ποίος είναι η Αλήθεια, το Φως και η Ζωή! Κηρύττοντας δηλαδή τον Μοναδικό Αληθινό Θεό τον Ζωοδότη Χριστό!

Λίγο προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον νέο διάκονο και στον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Νικόδημο για την ονομαστική εορτή. Ο νέος διάκονος δέχθηκε τις ευχές των πιστών κατά την διάρκεια της διανομής του αντιδώρου.