Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δοκιμάστε τη νέα υπηρεσία «Βρείτε την ενορία σας» επιλέγοντας το αντίστοιχο κουμπί.

Χειροτονία εις διάκονον Αρτεμίου Κυριακόπουλου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 22 Μαΐου 2022, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βριλησσίων, κατόπιν σχετικής αδείας και ευλογίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄. Κατά την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας έλαβε χώρα η εις διάκονον χειροτονία του εν αποστρατεία αστυνομικού κ. Αρτεμίου Κυριακόπουλου.

Ο νέος διάκονος είναι έγγαμος πατέρας δύο παιδιών και πνευματικό τέκνο του προϊσταμένου του ως άνω Ιερού Ναού, πρωτοπρεσβυτέρου π. Σπυρίδωνος Ράπτη, και θα ενταχθεί στο δυναμικό της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. Κατά την Θ. Λειτουργία και την εις διάκονον χειροτονία, τον Σεβασμιώτατο κ. Αθηναγόρα πλαισίωναν ιερείς και διάκονοι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. 

Ο Σεβασμιώτατος προ της χειροτονίας του νέου διακόνου, και με αφορμή την σημερινή ευαγγελική περικοπή, απηύθυνε προς αυτόν πατρικούς λόγους και του τόνισε ότι η σημερινή χειροτονία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα τυχαίο γεγονός για την ζωή του αλλά ευλογία Θεού. Ο Σεβασμιώτατος στην σύντομη προσλαλιά του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Σαμαρείτιδος, στο αλλόμενον ύδωρ και στις λευκές χώρες. Πιο συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι ο Χριστός αποκαλύφθηκε στην Σαμαρείτιδα σε μια αμαρτωλή γυναίκα προσφέροντας της το αλλόμενον ύδωρ, το ύδωρ το ζων, την πηγή δηλαδή της αιώνιας ζωής. Και όπως ο Χριστός αποκαλύφθηκε στη Σαμαρείτιδα έτσι μέσα στο πέρασμα των αιώνων αποκαλύπτεται και στον καθένα από μας. Έτσι και στο νέο διάκονο ο Χριστός αποκαλύπτονταν σε αυτόν κατά την διάρκεια της ζωής του και ιδιαίτερα μέσα στην οικογένεια της ενορίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος υπό την πνευματική καθοδήγηση του πνευματικού του π. Σπυρίδωνος ο οποίος αποτελεί έναν ταπεινό ιερέα σιωπηλό και λιγομίλητο που όμως μέσα του κοχλάζει το αλλόμενον ύδωρ και που αυτό το ύδωρ το ζων δεν το κρατάει για το εαυτό του αλλά το προσφέρει σε όλα του τα πνευματικά παιδία. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στο διάλογο του Χριστού με τους μαθητές Του και ιδιαίτερα στο σημείο «ἰδοὺ λέγω ὑμῖν, ἐπάρατε τοὺς ὀφθαλμοὺς ὑμῶν καὶ θεάσασθε τὰς χώρας, ὅτι λευκαί εἰσι πρὸς θερισμὸν ἤδη. Kαὶ ὁ θερίζων μισθὸν λαμβάνει καὶ συνάγει καρπὸν εἰς ζωὴν αἰώνιον, ἵνα καὶ ὁ σπείρων ὁμοῦ χαίρῃ καὶ ὁ θερίζων. Ἐν γὰρ τούτῳ ὁ λόγος ἐστὶν ὁ ἀληθινός, ὅτι ἄλλος ἐστὶν ὁ σπείρων καὶ ἄλλος ὁ θερίζων. Ἐγὼ ἀπέστειλα ὑμᾶς θερίζειν ὃ οὐχ ὑμεῖς κεκοπιάκατε· ἄλλοι κεκοπιάκασι, καὶ ὑμεῖς εἰς τὸν κόπον αὐτῶν εἰσεληλύθατε». Με αφορμή αυτά τα λόγια του Χριστού προς τους μαθητές του ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς τον νέο διάκονο του είπε ότι από σήμερα θα προστεθεί και αυτός στους γεωργούς, τους εκλεγμένους από τον Χριστό, που έχουν αναλάβει να καλλιεργήσουν τον αγρό του Χριστού την Εκκλησία Του. Μέσα στο διάβα των χρόνων δεν έχει σημασία ποιος θα είναι αυτός που θα σπείρει, αυτός που θα ποτίσει ή αυτός που θα θερίσει τελικά τους καρπούς του αγρού. Ποιος θα είναι αυτός που θα κοπιάσει περισσότερο ή λιγότερο αλλά σημασία έχει η εργασία και ο μόχθος που θα καταβάλει ο καθένας στον αγρό του Θεού.         

Λίγο προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Σταυροφόρο – Οικονόμο τον π. Δημήτριο Τζώρτζη. Ο νέος διάκονος δέχθηκε τις ευχές των πιστών κατά την διάρκεια της διανομής του αντιδώρου.