Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χειροτονία εις πρεσβύτερον Κωνσταντίνου Μπαϊρακτάροβ

Την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, εορτή των 318 Αγίων Πατέρων των συγκροτησάντων την Α' Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας Σουμελά στις Αχαρνές και χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον διάκονο Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάροβ.

Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη συλλειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, ενώ μαζί τους συνιερούργησαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, μεταξύ των οποίων ο ιεροκήρυκας Αρχιμ. Αγαθάγγελος Κόκλας και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Ιωάννης Ράπτης.

Κατ' έθος, ο χειροτονούμενος π. Κωνσταντίνος απηύθυνε λόγο προς τους πιστούς, ενώ στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος έλαβε αφορμή από το στίχο του ευαγγελικού αναγνώσματος από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, «ἐλήλυθεν ἡ ὥρα· δόξασόν σου τὸν υἱόν», όπου ο Χριστός απευθύνεται στον Θεό Πατέρα Του κατά την αρχιερατική προσευχή. Είναι παράδοξο ότι τα λόγια αυτά λέγονται από τον Χριστό λίγο πριν το Πάθος Του, λίγο πριν την ανύψωσή Του στον Σταυρό και τον θάνατό Του. Πως μπορεί να συνδέει τη δόξα Του με μία ατιμωτική πράξη, δηλαδή τον θάνατό Του στον Σταυρό; Ο Χριστός δεν συνδέει τη δόξα με τη δύναμη και την εξουσία, όπως κάνουμε εμείς, αλλά με την αγάπη. Ο Χριστός δεν θυσιάζει τους άλλους, θυσιάζεται για τους ανθρώπους. Έτσι, καθιστά τον Σταυρό Του τη δόξα της Εκκλησίας, αλλά και την πηγή της Ζωής και της Ανάστασης. Το αναστάσιμο τροπάριο αναφέρει «Ὁ Σταυρός σου Κύριε, ζωὴ καὶ ἀνάστασις ὑπάρχει τῷ λαῷ σου». Χωρίς τον Σταυρό δεν υπάρχει Ανάσταση! Γι' αυτόν τον λόγο και ο κάθε κληρικός οφείλει να θυσιάζεται για το ποίμνιό του και να σηκώνει τον σταυρό της ιερωσύνης του. Στην χορεία των χιλιάδων σταυροφόρων κληρικών της Εκκλησίας μας ανά τους αιώνες καλείται να συμπορευθεί και ο π. Κωνσταντίνος, και αίρων τον Σταυρόν αυτού, να οδηγήσει το λογικό ποίμνιο στη Ζωή και την Ανάσταση, δηλαδή στη Βασιλεία του Θεού.