Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χειροτονία νέου διακόνου στην Μητρόπολη Ιλίου

Στις 11 Ιουνίου 2023, Κυριακή των Αγίων Πάντων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, της ενορίας Αγίου Γεωργίου Αχαρνών, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Αθανασίου, τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Αγαθάγγελο Κόκλα, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αρχιμ. Ιωάννη Ράπτη, τους Αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρολούπο και Ελισσαίο Λαλάτοβιτς και τους διακόνους π. Κωνσταντίνο Μανώλη και π. Νικόδημο Μαλαματένιο.

Στην ευχαριστιακή αυτή σύναξη τελέστηκε η χειροτονία εις διάκονον του κ. Νικολάου Μαυριάκα. Μετά τη σύντομη προσφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε προς αυτόν και το εκκλησίασμα πατρικούς λόγους, αναφερόμενος στην εορτή των Αγίων Πάντων, αναλύοντας την σημασία της αγιότητας για την ζωή μας: με την εορτή των Αγίων Πάντων ανακαλύπτουμε πως η αγιότητα έχει πολλές μορφές, γιατί είναι πολλά και ποικίλα τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Η αγιότητα δεν είναι αποτέλεσμα άσκησης και προσπάθειας δικής μας, αλλά δωρεά του Αγίου Πνεύματος, που δρα στην Εκκλησία. Τα χαρίσματά Του προσφέρονται για να οικοδομηθεί όλο το σώμα της Εκκλησίας.

Το νέφος των Μαρτύρων και Αγίων, για το οποίο μας μίλησε το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας (Εβρ. 11,33- 12,2), εν πολλοίς αγνώστων, υπενθυμίζει στους κληρικούς κάθε εποχής ότι πρώτιστο διακόνημά του είναι να συμπεριφέρονται προς τους πιστούς ως εν δυνάμει αγίους, γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι κρύβουν οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας, παρά μόνον ο Ζωοδότης Χριστός. Απευθυνόμενος προς τον χειροτονούμενο διάκονο, τον προέτρεψε να φέρεται με σεβασμό προς κάθε ανθρώπινη ύπαρξη που τον πλησιάζει, αγνοώντας τους ψιθύρους των άλλων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος διένειμε το αντίδωρο, ενώ ο νέος διάκονος προσέφερε σε όλους ενθύμιο της χειροτονίας του.