Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον νεόδμητο ναό Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου

Στο Ολυμπιακό Χωριό, στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία την Κυριακή του Αντίπασχα ή του Θωμά, 1 Μαΐου 2022.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στο γεγονός της «απιστίας» του Θωμά. Ο Απόστολος Θωμάς αμφισβητώντας τη μαρτυρία των άλλων μαθητών πως είδαν τον Αναστημένο Διδάσκαλό τους εκφράζει την αρχέγονη επιθυμία του ανθρώπου να δει τον Θεό, να τον ψηλαφήσει, να τον ακούσει. Ο Απόστολος Θωμάς αιτείται ό,τι και ο Μωυσής και ο Ηλίας οι οποίοι ζήτησαν από τον Θεό να τους φανερώσει την Δόξα Του, το πρόσωπό Του. Ο Απόστολος θέλει απτή απόδειξη της Ανάστασης και γι' αυτό στην προτροπή του Χριστού που φανερώθηκε μπροστά του να τον αγγίξει αποκρίνεται με την βεβαιότητα πως Εκείνος είναι ο Κύριος και ο Θεός του. Η απιστία του Θωμά είναι, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας, «καλή», επειδή βεβαιώνει την Ανάσταση του Χριστού και τον εγκαινισμό της Βασιλείας Του, στην οποία καλεί άπαντες και ιδιαιτέρως εκείνους που «δεν είδαν και επίστευσαν».

Στο τέλος της ακολουθίας ο κ. Αθηναγόρας προχείρισε τον εφημέριο της ενορίας π. Σωκράτη Παπαγεωργίου σε Σταυροφόρο Οικονόμο και Πνευματικό, επαινώντας την φιλότιμη και παραγωγική διακονία του στην ενορία για περισσότερα από δέκα χρόνια.