Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μήνυμα Μητροπολίτου προς τους εκπαιδευτικούς 2017-18

Διαβάστε το μήνυμα που απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας στους εκπαιδευτικούς των σχολείων για την έναρξη του σχολικού έτους 2017-2018.

MHNYMA
Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως
κ. Αθηναγόρου
Προς τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας
Με την ευκαιρία του νέου σχολικού έτους 2017-18 

 

Αγαπητοί μου,

«Ά μονάχα να ‘ξερα
μιαν ελευθερία πραγματική
που να μπορώ να υμνώ χωρίς
να φαίνομαι αφελής ή φαρισαίος…»

Η ελευθερία αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα της εποχής μας που πληγώνεται από την εξάρτηση από το διαδίκτυο, από την μείωση της ιδιωτικότητας, τον έλεγχο της γνώμης. Αποτελεί επίσης και ένα από τους κυρίαρχους στόχους της Παιδείας. Μιας Παιδείας που προσφέρει νόημα ζωής και μόχθου ώστε να μην εκπίπτει σε αφελείς διακηρύξεις οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα ή σε φαρισαϊσμό που σέβεται την επιφάνεια των κανόνων αλλά δεν αιμοδοτείται από την ουσία των αρχών.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος και τραχύς. Μοναχικός και συχνά με αντίξοες συνθήκες. Όμως «πιστέψτε σε μιαν αγάπη που είναι φυλαγμένη σαν κληρονομιά… και να είστε βέβαιοι ότι η αγάπη αυτή περικλείει δύναμη και ευλογία από τις οποίες δεν πρέπει να απομακρυνθείτε». Θα αποτελέσει στήριγμα στην μοναξιά που κρύβει το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και την πατρίδα που μπορεί να ριζώσει και να ανθίσει.

Καλή και ευλογημένη χρονιά!