Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δοκιμάστε τη νέα υπηρεσία «Βρείτε την ενορία σας» επιλέγοντας το αντίστοιχο κουμπί.

Κυριακή των Βαΐων

Στην ενορία της Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλατιανής Ιλίου τελέσε την Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, την Κυριακή 17 Απριλίου 2022.

Για την ομιλία του πήρε αφορμή από τις επευφημίες των Ιουδαίων κατά την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα με τον ύμνο «Ὡσαννὰ τῷ Υἱῷ Δαυΐδ, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου». Στην μεγαλειώδη αυτή είσοδο του Χριστού βρίσκονται παρόντες άνθρωποι που μπορούν να ενταχθούν σε τέσσερις κατηγορίες:

  1. Οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι ερμηνευτές του Νόμου, που εγκλωβίζονται στο γράμμα του και δεν μπορούν να αντιληφθούν την εν δυνάμει ταπεινότητα του Ιησού και τον απορρίπτουν. Θυμίζουν κάποιους σύγχρονους κληρικούς που εν ονόματι του Χριστού προβάλουν συνεχώς τον εαυτό τους, καθοδηγώντας τους πιστούς προς εκείνους αντί προς τον Χριστό.
  2. Ο «πλείστος όχλος» που δοξολογεί αλλά σε λίγες ημέρες θα φωνάξει «Σταύρωσον Αὐτόν». Μοιάζουν με κάποιους από τους σημερινούς χριστιανούς που όταν ο Χριστός δεν εκπληρώνει τις επιθυμίες τους, δεν πραγματοποιεί θαύματα όπως αυτοί τα θέλουν, ψύχονται οι καρδιές τους και απομακρύνονται από Αυτόν και την Εκκλησία Του.
  3. Οι μαθητές του Χριστού, οι οποίοι ενώ τον έχουν δει να διδάσκει και να θαυματουργεί, δεν έχουν τη δύναμη να αντιληφθούν ποιος ακριβώς είναι ο Χριστός. Μόνο η Ανάστασή του θα τους δώσει τη δυνατότητα να αντιληφθούν ποιον είχαν δίπλα τους. Έτσι συμβαίνει και με πολλούς από εμάς σήμερα: δεν θα αντιληφθούμε ποιος είναι ο Χριστός, παρά το γεγονός ότι τον αγαπούμε, παρά μόνον όταν πέσουν τα λέπια που εμποδίζουν την όρασή μας, όπως συνέβη με τον Απόστολο Παύλο στη Δαμασκό.
  4. Η Μαρία, η αδελφή του Λαζάρου, η οποία δεν δίνει σημασία σε τίποτα από όσα συμβαίνουν γύρω της, γιατί η προσοχή, η καρδιά και η ψυχή της είναι στραμμένη στο πρόσωπο του Χριστού, του οποίου τα πόδια αλείφει λατρευτικά με μύρο. Η Μαρία θυμίζει τους Αγίους, που χωρίς καμία αμφιβολία ή υστεροβουλία έχουν στραμμένα τα πρόσωπά τους στον Χριστό, αγιαζόμενοι από Εκείνον και αγιάζοντας όσους αντλούν πίστη και αγάπη από αυτούς.

Καλή Ανάσταση!