Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κυριακή του Παραλύτου στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης

Την Κυριακή του Παραλύτου, 7 Μαΐου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στον Ιερό Ναό που βρίσκεται εντός του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης στο Ίλιον, με συλλειτουργούς τους εφημερίους του Κέντρου, Πρωτ. Δημήτριο Δεστούνη και Πρεσβ. Αναστάσιο Κατασικαδάμα, τον διάκονο π. Νικόδημο Μαλαματένιο.

Η Θεία Λειτουργία στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, την ημέρα που αναγινώσκεται η περικοπή της θεραπείας του Παραλύτου, είχε υψηλό συμβολισμό και ο Σεβασμιώτατος μίλησε ερμηνευτικά πάνω στην περικοπή αυτή. Ο Χριστός απηύθυνε το ερώτημα «θέλεις ὑγιής γενέσθαι;» και ο παραλυτικός απάντησε με παράπονο «ἄνθρωπον οὐκ ἔχω»!

Στην καθημερινή απόλυτη μοναξιά βρίσκονται πολλοί άνθρωποι· όσοι χάνουν τους οικείους τους, όσοι τους περιφρονούν οι συνάνθρωποί τους αλλά και όσοι δεν επιτρέπουν στους άλλους ανθρώπους να τους πλησιάσουν. Το αντίδοτο, ιδιαιτέρως για την τρίτη περίπτωση, είναι η συν-χώρηση. Υπάρχει ένας κοινός τόπος, η Εκκλησία, όπου ο καθένας μας περιχωρεί τον άλλο με αισθήματα αλληλεγγύης, φροντίδας και αγάπης.

Μετά το μνημόσυνο των κτητόρων του Ιερού Ναού και των μελών του Συλλόγου Φίλων του Ε.Κ.Α., παρατέθηκαν από τη διοίκηση του Συλλόγου εδέσματα και γλυκά στους παρευρεθέντες πιστούς και τους νοσηλευόμενους, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού. Μάλιστα, τα μικρά παιδιά βρέθηκαν μπροστά σε μία ευχάριστη έκπληξη, καθώς δόθηκε παράσταση Θεάτρου Σκιών και ακολούθησαν τραγούδια και παιχνίδια.