Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κοιμήσεως Θεοτόκου Αχαρνών

Πληροφορίες

Εφημέριοι:
Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ράπτης (προϊστάμενος, Αρχιερατικός Αχαρνών)
Πρεσβύτερος Γεώργιος Χαλκιάς
Πρεσβύτερος Μιχαήλ Κάρ
Πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μανώλης

Τηλέφωνο:
210 24 61 213

e-mail:  koimisis.theotokou-ah@imiliou.gr

(Είσοδος του Ναού απο Μαραθώνος 1)

Ιστρορικό:
Σε απόσταση διακοσίων μέτρων από την κεντρική πλατεία της πόλεως των Αχαρνών και συγκεκριμένα στην οδό Λιοσίων βρίσκεται ο περικαλλέστατος επιβλητικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Στο χώρο που δεσπόζει ο ναός αυτός, κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας (περ. 1750) βρισκόταν το δεύτερο νεκροταφείο του χωριού των Αχαρνών και εντός αυτού ναίδριο αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα. Στη βόρεια πλευρά του νεκροταφείου υπήρχε ο ναός των Αγίων Πάντων, ο οποίος υφίσταται έως και σήμερα.
Στις αρχές του 1905 αποφασίστηκε να ανεγερθεί στο χώρο αυτό νέος μεγάλος ναός που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες των ενοριτών του.
Για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου σε στενή συνεργασία με τον εφημέριο του ναού, π. Αθανάσιο Χείλιο, κατέφυγαν στη βοήθεια των ενοριτών και λοιπών κατοίκων. Διοργάνωσαν εράνους και δέχονταν κάθε είδους προσφορά έως και προσωπική εργασία.
Η προθυμία και η γενναιοδωρία των κατοίκων σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε μοναδική. Με τα υποζύγιά τους μετέφεραν πρόθυμα όλα τα υλικά και μάλιστα πολλές πέτρες και άμμο από το ποτάμι.
Οι εργασίες άρχισαν τον Αύγουστο του 1905 με γρήγορους ρυθμούς, αν και το ταμείο διέθετε μόνο 12.000 δραχμές.
Παρ’ όλα αυτά ο ναός ολοκληρώθηκε κατά τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 1910 και παραδόθηκε στον αείμνηστο εφημέριο π. Αθανάσιο Χείλιο. Από τη στιγμή αυτή άρχισε για το σεβαστό ιερέα μία περίοδος εντατικής εργασίας για την εσωτερική διακόσμηση του ναού. Για τις πολλές και ανεκτίμητες υπηρεσίες του αμοιβή υπήρξε ο ενταφιασμός του στον περίβολο του ναού.
Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού σταυροειδής μετά τρούλου και είναι τρισυπόστατος, ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα, στα Εισόδια της Θεοτόκου και στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Κατά την παράδοση παλαιών κατοίκων την ονομασία «Κοίμηση της Θεοτόκου» την πήρε από την Ιερά Μονή Κλειστών, που είναι επίσης αφιερωμένη στην Κοίμηση και μάλιστα κατά τον εξής τρόπο: στην πλατεία του Μενιδίου υπήρχαν δύο πηγάδια, από τα οποία υδρεύονταν οι κάτοικοι του χωριού. Το ένα πηγάδι που ανήκε στην ενορία της Παναγίας στέρεψε και οι χωρικοί προσέφυγαν στη Μονή Κλειστών και έφεραν στο Μενίδι τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας προς προσκύνηση και ενίσχυση των πιστών και κυρίως για να της ζητήσουν να επαναφέρει στο πηγάδι το απολεσθέν ύδωρ και έτσι να σωθούν από τη λειψυδρία.
Πράγματι, η Παναγία εισάκουσε τις προσευχές και το πηγάδι επανήλθε στη φυσική του κατάσταση.
Έκτοτε οι χωρικοί για να ευχαριστήσουν την Παναγία αφιέρωσαν τον προαναφερθέντα νεόδμητο ναό στην Κοίμηση της Θεοτόκου και από τότε κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή των Νηστειών μεταφέρεται η θαυματουργώς εικόνα από την Ιερά Μονή Κλειστών προς προσκύνηση των πιστών της πόλεως του Μενιδίου.

Φωτογραφίες Ιερού Ναού

Φωτογραφικό Αρχείο Ιερού Nαού
Ιερό Ευχέλαιο 20-4-2013
Διάφορες Παλαιές Φωτογραφίες

Περιοχή Αχαρνές
Αρχιερατικές Περιφέρειες Αχαρνών