Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Πληροφορίες

Εφημέριοι:
Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Ασπρολούπος (προϊστάμενος)
Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος

Ιερές Πανηγύρεις:
3 Σεπτεμβρίου, Ανακομιδή λειψάνων Αγίου Νεκταρίου
9 Νοεμβρίου, Αγίου Νεκταρίου
25 Νοεμβρίου, Αγίας Αικατερίνης

Τηλέφωνο:
210 26 34 188

Τηλεομοιότυπο (Fax):
210 26 34 188

e-mail:  ag.aikaterini@imiliou.gr

Φωτογραφίες Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Φωτογραφίες Πνευματικού Κέντρου Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Ιστορικό:
Το ιστορικό ξεκινάει από το έτος 1960, με τη δωρεά οικοπέδου από την Αικατερίνη Λιόση. Τότε και προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν τη δυνατότητα να εκκλησιάζονται, κατασκευάστηκε με τσιμεντόλιθους το πρώτο εκκλησάκι.
Ο ιερός ναός θεμελιώθηκε την Γ' Κυριακή των Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως) του έτους 1971, από τον τότε Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ.κ. Νικόδημον Γκατζιρούλη. Από τότε άρχισε και η ανοικοδόμηση με θυσίες και κόπους των κληρικών και των κατοίκων της περιοχής.
Κατά το έτος 1972 μεταφέρθηκε στο ναό και τεμάχιο λειψάνου της χείρας της Αγίας Αικατερίνης, από την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Θεοβαδίστου όρους Σινά.
Το έτος 1979-80 έγιναν τα θυρανοίξια του επάνω ναού από τον τότε Μητροπολίτη Αττικής κύρο Δωρόθεο. Ο ναός εγκαινιάστηκε την 08/06/1997 από τον Μητροπολίτη Αττικής κ.κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη.
Εντός του ιερού ναού φυλάσσονται τεμάχιο λειψάνου χείρας της Αγίας Αικατερίνης, καθώς και 2 φορητές εικόνες του Μεγάλου Αρχιερέως και του Ιωάννη Προδρόμου, χρονολογίας 19ου αιώνος (1850-1860), αγνώστου αγιογράφου. Επίσης ο ναός φέρει και εικόνα σε τέμπλο της Αγίας Τριάδος,  μοναδική ως προς την αναπαράστασή της, των αρχών του 19 αιώνος, επίσης.
Στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του ναού, που βρίσκεται κάτω από το ναό, υπάρχει παρεκλήσσιο του Αγίου Νεκταρίου.
Ο ναός πανηγυρίζει στις 25 Νοεμβρίου, επί την εορτή της Αγίας Αικατερίνης,  στις 9 Νοεμβρίου επί την εορτή του Αγίου Νεκταρίου και στις 3 Σεπτεμβρίου επί της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου.

Στον ιερό ναό διετέλεσαν εφημέριοι οι κάτωθι ιερείς:
+ π. Γεώργιος Λιτσαρδάκης,
   π. Διονύσιος Δημητρόπουλος,
   π. Ανδρέας Μέγγος

Περιοχή Ίλιον
Αρχιερατικές Περιφέρειες Ιλίου