Συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο συνέδριο ποιμαντικής και διακονίας φυλακών
Δελτίο Τύπου
Παρούσα ήταν η Ιερά Μητρόπολις Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως στο 2ο Πανελλήνιο συνέδριο ποιμαντικής και διακονίας φυλακών με θέμα:
«Άγνωστοι ΡΟΜΑ, διάλογος για την ταυτότητα, την εκπαίδευση και την κοινωνική τους ένταξη»
που διοργάνωσε η Ι. Μητροπ. Δημητριάδος και Αλμυρού και ο Σύλλογος συμπαραστάσεως κρατουμένων Βόλου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στο Βόλο. Την Ι. Μ. Ιλίου εκπροσώπησε ο επιστημονικός συνεργάτης της Μητρόπολης σε θέματα παιδείας και ένταξης, εκπαιδευτικός Π.Ε. και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος ΡΟΜΑ κ. Δημήτριος Ανυφαντάκης, ο οποίος ήταν και εκ των ομιλητών του συνεδρίου. Ο κ. Ανυφαντάκης κλήθηκε να παρουσιάσει στους συνέδρους το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας ΡΟΜΑ», ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού - ενταξιακού προγράμματος για τσιγγάνους μαθητές Δημοτικού και μητέρες, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία από την Ι.Μ. Ιλίου.
Η παρουσίαση του προγράμματος ξεκίνησε με την προβολή βίντεο διάρκειας τριών λεπτών, με στιγμιότυπα από τα μαθήματα, τα εγκαίνια, τις εκδρομές, την τιμητική του παρουσίαση κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου Ευρωπαϊκών Χριστιανικών Εκκλησιών τον Μάιο του 2014, την καλοκαιρινή γιορτή λήξης κτλ. Στην συνέχεια ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος ανέλυσε τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας της δράσης αυτής δίνοντας έμφαση στην μοναδικότητα των χαρακτηριστικών της που την καθιστούν σημαντικότατη για την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας και για την ομαλή συμβίωση μεταξύ των κατοίκων, σε περιοχές με έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, όπως η Δυτική Αττική.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αρχική ιδέα και στο όραμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρου, που ήταν αυτός που πρώτος διέκρινε την σημαντικότητα της παιδείας ως τρόπο υγιούς ένταξης των μαθητών ΡΟΜΑ στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, εμβαθύνοντας τις πρωτοβουλίες της τοπικής Εκκλησίας σε τομείς ιδιαίτερους, που σαν τελική στόχευση έχουν όπως και ο ίδιος είχε πει παλαιότερα, στην κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων στον χώρο στον οποίο κατοικούν, δηλαδή στην Ελλάδα. Ο κ. Ανυφαντάκης τόνισε ακόμα πως η πρωτοβουλία αυτή της Ι.Μ. Ιλίου δρα επικουρικά προς την επίτευξη των στόχων του δημόσιου σχολείου και βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΙΘ και την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής, ώστε η δράση αυτή να έχει όσο συλλογικότερο χαρακτήρα γίνεται, προς όφελος των μαθητών και των οικογενειών τους.
Τέλος σημείωσε πως η σπουδαιότητα της δράσης αυτής είναι μεγάλη καθώς εφαρμόζει πρακτικά τα κηρύγματα της Εκκλησίας μας και εμπλέκεται με μια ομάδα ανθρώπων που ζουν δυστυχώς περιθοριοποιημένοι και γίνονται τα ευκολότερα θύματα της κρίσης και των συνεπειών της. Άλλωστε όπως υπογράμμισε, η Μητρόπολη Ιλίου μέσα στο μεγάλο της φιλανθρωπικό εργο, έχει αποφασίσει να στηρίξει και την παιδεία και τον πολιτισμό, ως παράγοντες ανακούφισης του κοινωνικού συνόλου, με θετικότατα αποτελέσματα για τον άνθρωπο.
Το παιδί είναι στο κέντρο του πνευματικού έργου της Εκκλησίας και η στήριξή του, όπως και η βοήθεια προς την οικογένεια που δοκιμάζεται, είναι από τις θεμελιακές αρχές που μας δίδαξε ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός. Η αγάπη και η πνευματικότητα της Εκκλησίας σε συνεργασία με την σύγχρονη παιδαγωγική μπορούν να πετύχουν σπουδαία αποτελέσματα προόδου για τις νέες γενιές. Κλείνοντας ευχαρίστησε για την φιλοξενία και συνεχάρει για την άρτια διοργάνωση του συνεδρίου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και τον Πρόεδρο το Σ.Σ.Κ. «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» Πρωτοπρεσβύτερο Θεόδωρο Μπατάκα.