Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Απόδοση της Κοιμήσεως στην Χρυσοκαστριώτισσα

Στον Ι.Ν. Παναγίας Χρυσοκαστριωτίσσης τέλεσε τη Θ. Λειτουργία της αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, κατόπιν αδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β'.

Ο ναός την Χρυσοκαστριωτίσσης είναι του 12ου αι. και βρίσκεται στην περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος πήρε αφορμή από τον ειρμό της ογδόης ωδής του α' κανόνος της εορτής και τους αγίους τρεις παίδες που εβλήθησαν στην καιομένη κάμινο του πυρός και διατηρήθηκαν αλώβητοι.

«Φλόγα δροσίζουσαν Ὁσίους, δυσσεβεῖς δὲ καταφλέγουσαν,
Ἄγγελος Θεοῦ ὁ πανσθενής, ἔδειξε Παισί·
ζωαρχικὴν δὲ πηγὴν εἰργάσατο τὴν Θεοτόκον,
φθορὰν θανάτου, καὶ ζωὴν βλυστάνουσαν τοῖς μέλπουσι,
τὸν Δημιουργὸν μόνον ὑμνοῦμεν, οἱ λελυτρωμένοι,
καὶ ὑπερυψοῦμεν εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας».

Το γεγονός αυτό προεικονίζει την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στην Θεοτόκο, η οποία συνέλαβε τον Χριστό. Ο ποιητής του ύμνου χρησιμοποιώντας το ρήμα «ειργάσατο» (αόριστος του ρήματος «εργάζομαι») δείχνει ότι ο Λόγος του Θεού δημιούργησε ως ζωαρχική πηγή τη Θεοτόκο. Η πρώτη Εύα (της οποίας το όνομα σημαίνει «ζωή» στα εβραϊκά) μας οδήγησε με την παρακοή στο θάνατο. Η δεύτερη Εύα, η Παναγία, γέννησε τη Ζωή, τον Χριστό, και μας δίδει τη δυνατότητα της ζωής και της Ανάστασης από τη φθορά του θανάτου. Η Κοίμηση αυτής της ζωαρχικής πηγής, δηλαδή της Παναγίας, μάς εγγυάται και τη δική μας συμμετοχή στη ζωή που εγκαινίασε ο Χριστός με το Πάθος και την Ανάστασή του.

Τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε και ευχαρίστησε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμ. Πρόδρομος Σκορδαράς.