Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δοκιμάστε τη νέα υπηρεσία «Βρείτε την ενορία σας» επιλέγοντας το αντίστοιχο κουμπί.

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίας Γλυκερίας

Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε και φέτος μέσα στην αναστάσιμη περίοδο του Πάσχα η μνήμη της Αγίας μάρτυρος Γλυκερίας στην Πετρούπολη. Στο ομώνυμο παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου Πετρουπόλεως το απόγευμα της Παρασκευής, τελέστηκε ο εόρτιος εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, συμπαραστατουμένου από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως, Αρχιμ. Ιωάννη Ράπτη, τον προϊστάμενο του ναού, Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Εμμανουήλ Σέρβο και πλειάδας κληρικών.

Στην ομιλία του ο κ. Αθηναγόρας, αναφέρθηκε στο θάρρος και τη δύναμη της αγίας Γλυκερίας, η οποία με την παρουσία και τη ζωή της έδειξε ότι ήταν πολύ πιο θαρραλέα από πολλούς άντρες. «Αυτό που πίστευε μέσα στην ψυχή της -δηλαδή την αλήθεια για τον Χριστό και την Εκκλησία-  αυτή την αλήθεια υπερασπίστηκε με την ίδια της τη ζωή και μαρτύρησε, όπως ακριβώς και ο Χριστός μαρτύρησε επάνω στον Σταυρό για τη δική μας σωτηρία», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Όπως επεσήμανε μάλιστα, «η αγία Γλυκερία με τη ζωή και το θάνατό της επιβεβαίωσε την αλήθεια της σωτηρίας μας, την αλήθεια της αναστάσεως και γι' αυτό τόσους αιώνες μετά το θάνατό της εξακολουθεί να δίνει παρηγοριά στους ανθρώπους που την πλησιάζουν και ζητούν βοήθεια», ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε, «η αγία να σταλάζει γλυκασμό στις ψυχές όλων για να μας δίνει την δυνατότητα μέσα από τον γλυκασμό αυτό να γίνεται η ζωή μας καλύτερη και η επικοινωνία με τους ανθρώπους και με το Θεό καλύτερη».

Ακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτάνευση της εικόνας -την οποία συνόδευαν πολιτιστικοί σύλλογοι της Πετρούπολης- και του τεμαχίου λειψάνου της αγίας που φυλάσσεται στο ναό, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πετρουπόλεως.

Το πρωί της εορτής τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ενώ την διακονία του λόγου ανέλαβε ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Μιλτιάδου, ο οποίος μίλησε περί ανθρώπινης και θείας δικαιοσύνης στο πλαίσιο του μαρτυρίου που υπέστη η αγία Γλυκερία και αναπτύσσει στον παρακλητικό κανόνα της, ο Όσιος Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης.

Φωτορεπορτάζ: Αναστάσιος Βόπης | Orthodoxia InFoto