Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Μυροφόρων

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας χοροστάτησε στον Μεγάλο Εσπερινό της εορτής των Αγίων Μυροφόρων γυναικών, Ιωσήφ του από Αριμαθαίας και Νικοδήμου του νυκτερινού μαθητού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στην Ανακάσα των Αγίων Αναργύρων.

Στην ακολουθία συμμετείχαν οι Αρχιμανδρίτες Αγαθάγγελος Κόκλας, ιεροκήρυκας, Ιωάννης Ράπτης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Τίτος Χρήστου, Αρχιερατικός Επίτροπος Φυλής και Αχαρνών, Χερουβείμ Μεστούσης, Μιχαήλ Γιαννακέλος, εφημέριοι όμορων ενοριών, ο Αρχιδιάκονος του Σεβασμιωτάτου π. Νικόδημος Μαλαματένιος και ο διάκονος π. Άγγελος Μιχαλόπουλος.

Καθήκοντα τελετάρχη άσκησε ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Πρωτ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος.

Μετά την Αρτοκλασία και με αφορμή τον στίχο από το α΄τροπάριο των Εσπέριων:« Αἱ Μυροφόροι γυναῖκες ὄρθρου βαθέος, ἀρώματα λαβοῦσαι τοῦ Κυρίου τὸν τάφον κατέλαβον, ἅπερ δὲ οὐκ ἤλπιζον εὑροῦσαι, διελογίζοντο εὐλαβούμεναι τοῦ λίθου τὴν μετάθεσιν», αναφέρθηκε στην κίνηση των μυροφόρων να προστρέξουν στον τάφο του Χριστού για να αλείψουν το νεκρό σώμα Του με μύρα, χωρίς να φοβηθούν ούτε το σκοτάδι, ούτε τους στρατιώτες, ούτε τους κίνδυνους που θα αντιμετώπιζαν, και κινήθηκαν ελεύθερες παρά την κατώτερη θέση της γυναίκας την εποχή εκείνη. Στη συνεχεία αναφέρθηκε στο σύγχρονο φαινόμενο της βίας εναντίον των γυναικών, οι οποίες παρά την κατάκτηση της ισοτιμίας με τους άνδρες, που απέκτησαν ύστερα από μακροχρόνιους αγώνες, πέφτουν θύματα βίας από άνδρες. Οι μυροφόρες γυναίκες συνάντησαν στον τάφο την Ζωή αναστημένη, ενώ κάποιες γυναίκες σήμερα βρίσκουν τον θάνατο, που προκαλείται από ένα παρανοϊκό κύμα βίας.

Κατέληξε αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας για την εξάλειψη του φαινόμενου με τη διοργάνωση συνεδρίων στις διάφορες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και στην προσπάθεια του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για ενημέρωση των κληρικών και λαϊκών συνεργατών τους, με τη δημιουργία προγραμμάτων κατά τις ενδοοικογενειακής βίας και αυτής εναντίον των γυναικών.

Στο εσπερινό παρευρέθη ο κ. Θεόδωρος Λάππας, δημοτικός σύμβουλος Πετρουπόλεως.