Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Άνω Λιοσίων

Πληροφορίες

Εφημέριος:
Οικονόμος Σταυροφόρος Γεώργιος Χάρλας (προϊστάμενος)

Τηλέφωνο:
210 24 73 355

Τηλεομοιότυπο (Fax):
210 24 73 355

e-mail:  metamorfosis@imiliou.gr

Ιστορικό της Ενορίας και του Ιερού Ναού:
Η ενορία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Ζωφριάς βρίσκεται Νοτιανατολικά της πόλεως των Άνω Λιοσίων, παρά τους πρόποδες του όρους Αιγάλεω και αποτελεί την μικρότερη ενορία της πόλεως. Τα όριά της εκτείνονται Βόρεια μέχρι την Αττική οδό, Νότια από το όρος Αιγάλεω, Δυτικά μέχρι τα όρια του Δήμου Ασπροπύργου και Ανατολικά μέχρι την οδό Πολυδεύκους.
Στο σημείο που βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Σωτήρος υπήρχε αρχαίος ειδωλολατρικός ναός. Στα βυζαντινά χρόνια πιθανόν να ιδρύθηκε μοναστήρι το οποίο κατέστρεψαν οι Τούρκοι, στα ερείπια του οποίου, κατόπιν θαύματος, χτίζεται το 1898 μικρός ναός ο οποίος και εγκαινιάστηκε. Ανήκε στην Ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου Άνω Λιοσίων. Κατόπιν το1974 περιήλθε στην νεοσύστατη Ενορία του Αγίου Γεωργίου, Ζωφριάς μέχρι το 1986, που ιδρύεται ανεξάρτητη Ενορία για τους λίγους κατοίκους της περιοχής, με πρώτο εφημέριο τον π. Γεώργιο Χάρλα. Το 1989 ανακαινίζεται, επεκτείνεται και διαμορφώνεται ο γύρο χώρος. Το 2005 επάνω στον παλιό Ναό χτίζεται νέος 170 τ.μ. που είναι αγιογραφημένος, τα θυρανοίξια  του οποίου τελέστηκαν το Μάρτιο του 2008.
Ως κειμήλιο κατέχει την εικόνα της Παναγίας «Φοβεράς Προστασίας» και μικρά τεμάχια ιερών λειψάνων : Αγίας Σοφίας, Αγίου Παναγή Μπασία, Αγίου Χριστοφόρου και άλλων Αγίων, φορητές εικόνες διαφόρων Αγίων κ.α.

Φωτογραφίες, Άνω, Ιερού Ναού

Φωτογραφίες, Κάτω, Ιερού Ναού

Φωτογραφίες Πνευματικού Κέντρου

Περιοχή Άνω Λιόσια
Αρχιερατικές Περιφέρειες Φυλής, Άνω Λιοσίων & Ζεφυρίου