Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νέος θεματικός κύκλος στις θεολογικές συνάξεις «Πέμπτη 8+τέταρτο» στην Αγία Βαρβάρα Ιλίου

Μετά την ολοκλήρωση της ενότητας της ερμηνείας των Μακαρισμών του Κυρίου, συνεχίζουμε τις θεολογικές συναντήσεις που ξεκίνησαν στο Αρχονταρίκι της Αγίας Βαρβάρας Ιλίου, και έχουν ονομαστεί «Πέμπτη 8+τέταρτο» με νέα θεματολογία: Θα αναζητήσουμε τα «ίχνη από την αναζήτηση του υπερβατικού» μέσα στις γνωστότερες θρησκείες που έχουμε πλέον δίπλα μας, λόγω της ανάμειξης των πολιτισμών των ανθρώπων. Αλλά και οι βυζαντινοί δεν είχαν ανάμειξη με το Ισλάμ; Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς δεν βρέθηκε να αναλύει τις σχέσεις και τις διδασκαλίες του Ισλάμ;

Ιδέες και συστήματα που καθόρισαν λαούς, εδώ και δεκαετίες βγαίνουν έξω από τα στενά γεωγραφικά όρια από τα οποία ξεκίνησαν. Πως βλέπει ένας ορθόδοξος χριστιανός αυτές τις ιδέες; Μήπως κάποιες τις έχει ήδη ενστερνιστεί; Άραγε, το «υπερβατικό» είναι μία απαρχαιωμένη έννοια και αναζήτηση; Που οδηγείται από την αναζήτηση και πως ζει ένας άνθρωπος που δεν έχει γνωρίσει τον Χριστό; Και πως ζει ένας άνθρωπος που έχει γνωρίσει τον Χριστό;

Υπάρχει κίνδυνος για την ορθόδοξη πίστη από την de facto επαφή με τις θρησκείες και τους λαούς;

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος γράφει: «Από προσωπική εμπειρία έχω σχηματίσει τη βεβαιότητα, ότι η κατά το δυνατόν αντικειμενική σπουδή διαφορετικών πολιτισμών και των θρησκευτικών ιδεών που τους διαμόρφωσαν, δεν απειλεί τη χριστιανική μας πίστη, ούτε υπονομεύει την Ορθόδοξη συνείδηση. Αντίθετα, τη στηρίζει και την ευρύνει. Την κάνει πιο ανοιχτή και νηφάλια στην κατανόηση του "άλλου", του διαφορετικού, του παγκόσμιου. Περισσότερο ταπεινή και ευγνώμονα, εφόσον η χριστιανική μας πίστη δεν είναι δικό μας επίτευγμα αλλά δώρο Θεού»!

Με κεντρικό άξονα τις μελέτες του κ. Αναστασίου, ο οποίος έζησε και δίδαξε Χριστό με αθόρυβο και ευαγγελικό τρόπο σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και κείμενα άλλων συγχρόνων και παλαιοτέρων, θα περιδιαβούμε, με ορθόδοξη ματιά, τα γνωστότερα και πιο «επιδραστικά» θρησκεύματα του κόσμου, κάθε «Πέμπτη 8+τέταρτο», στις θεολογικές συνάξεις της Αγίας Βαρβάρας Ιλίου, ξεκινώντας από τις 12 Ιανουαρίου 2023.

Για τον σύνδεσμο σύνδεσης στην πλατφόρμα Webex και τις σχετικές οδηγίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο email ag.varvara@imiliou.gr ή εγγραφείτε εδώ στη Viber κοινότητα «Αρχονταρίκι Αγίας Βαρβάρας Ιλίου»*, όπου θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα ενημερώσεις και οδηγίες.

Εάν εγγραφείτε στη Viber κοινότητα «Αρχονταρίκι Αγίας Βαρβάρας Ιλίου» προτείνουμε να ενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις, αφού η εγγραφή σε αυτήν δεν τις ενεργοποιεί αυτομάτως.

Σύνδεσμος σύνδεσης (κάθε Πέμπτη μετά τις 20:00): 

https://agiavarvarailiou.my.webex.com/agiavarvarailiou.my/j.php?MTID=m99959f7c146385068bf759d25e4d9202