Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χριστουγεννιάτικη συναυλία Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συναυλία της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου.

Αν και η Σχολή διδάσκει μαθητές εδώ και δύο μόλις χρόνια, τόλμησε ήδη τη δεύτερη συναυλία της, αυτή τη φορά με θεματολογία από την υμνολογία των Χριστουγέννων. Μία επίλεκτη ομάδα μαθητών, από το δεύτερο έτος και μετά, μαζί με τους διδάσκοντες, αποφάσισαν να προσεγγίσουν ύμνους και μαθήματα που σπανίως ακούγονται πλέον από την αρχαιότερη (16ου και 17ου αι.) συνθετική δραστηριότητα αλλά και γνωστότερους ύμνους και μαθήματα της νεώτερης παράδοσης, με έναν τρόπο που δεν θα περιείχε εκπτώσεις στην έκφραση ή τη μουσική ορθότητα.

Το αποτέλεσμα ικανοποίησε ιδιαιτέρως τους διδάσκοντες καθώς ήταν κοινή η διαπίστωση ότι οι μαθητές υπερέβησαν εαυτούς και απέδωσαν καλύτερα από το αναμενόμενο τους ύμνους. Έτσι ο (αρχικά) διδακτικός στόχος της συμμετοχής των μαθητών σε ένα χορωδιακό σχήμα μετασχηματίστηκε σε χαρά για την ευαρέσκεια όλων των ακροατών, οι οποίοι χειροκρότησαν θερμά αλλά και συνεχάρησαν δια ζώσης όλους τους συμμετέχοντες.

Σε αυτή τη συναυλία συμμετείχε τμήμα των μαθητριών της Σχολής, οι οποίες απέδωσαν με όμορφο τρόπο τροπάρια των Χριστουγέννων, αποδεικνύοντας ότι η ψαλτική τέχνη δεν είναι υπόθεση των ανδρών αλλά είναι τέχνη που αγκαλιάζει όλο τον άνθρωπο και μοναδική προϋπόθεση για την εκμάθησή της είναι η αγάπη, η αφοσίωση και η υπομονή!

Τη συναυλία παρακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος ομίλησε σχετικώς και συνεχάρη τους μαθητές στο τέλος της. Άλλωστε ο κ. Αθηναγόρας ήταν ο εμπνευστής αυτής της συναυλίας και ηθικός αρωγός της.

Στο τέλος, οι μαθητές επεφύλασσαν μία έκπληξη στους θεατές: Παρουσίασαν ένα μέλος που αλίευσε από το Τυπικό της Μεγάλης Εκκλησίας (Αγίας Σοφίας Κ/πόλεως) του Ι' αιώνα (960-970) ο διευθυντής της Σχολής, Πρωτ. Θεόδωρος Παπαγιάννης, το οποίο μελίζεται ως προσόμοιο του «Χριστός Ανέστη»: «Χριστός ετέχθη επί γης, εν φάτνη σπάργανα φορέσας, τα δεσμά διαρρήξας των ανομιών ημών».

Ακούστε ολόκληρη τη συναυλία, σύντομα θα δημοσιεύσουμε και ολόκληρο το βίντεο. Επίσης δείτε απόσπασμα από το «Χριστός ετέχθη».