Ποιμαντική προσέγγιση του παιδιού και του εφήβου στην σύγχρονη πραγματικότητα
Από την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2015, ξεκινάει η υλοποίηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου για τους κληρικούς και τα λαϊκά στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.
Τα σεμινάρια πραγματοποιεί το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και θα λαμβάνουν χώρα στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου.
Θέμα του φετινού πρώτου κύκλου των σεμιναρίων είναι η: «Ποιμαντική προσέγγιση του παιδιού και του εφήβου στην σύγχρονη πραγματικότητα».
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως (1ος όροφος, γραφείο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κ. Δημ. Ανυφαντάκης) καθημερινά, έως τις 11/11/2015.
Πρόγραμμα
Η διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου καθώς και της θρησκευτικότητάς του αποτελεί μια μακρά παιδευτική διαδικασία, της οποίας οι ρίζες τοποθετούνται στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η σημαντικότητα και η συμβολή της οικογένειας σε αυτή τη διαδικασία είναι αδιαμφισβήτητη και η σπουδαιότητα του ρόλου των γονέων απαιτεί τη στροφή τους προς το δρόμο της γνώσης, της συνεννόησης και του διαλόγου. Στο έργο της διαπαιδαγώγησης οι γονείς πρέπει να επιστρατεύσουν όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε το παιδί σταδιακά να ανεξαρτητοποιηθεί και με το πέρας της εφηβικής ηλικίας να έχει διαμορφώσει μια προσωπική αυτόνομη προσωπικότητα.
Αδιαμφισβήτητα η Εκκλησία είναι φορέας αγωγής των νέων που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός θετικού προσανατολισμού ζωής καθώς και στην ενίσχυση και θωράκιση της προσωπικότητάς τους. Ο ρόλος του ποιμένα σε αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικός και πολύ απαιτητικός καθώς μάλιστα οι γονείς στρέφονται σε αυτόν ζητώντας συμβουλές, ενώ ταυτόχρονα εμπιστεύονται σε αυτόν την θρησκευτική αγωγή των παιδιών τους.
Πολλές φορές, μάλιστα, ο ποιμένας έχει να αντιμετωπίσει περιπτώσεις δύσκολες που θέλουν ιδιαίτερους χειρισμούς και μεγάλη προσοχή, όπως είναι η βία στην οικογένεια, η ουσιοεξάρτηση, η εξάρτηση από το ιντερνετ, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.α.
Η γνώση των φάσεων ανάπτυξης του ατόμου στην πορεία του προς την ωριμότητα, η ειλικρίνεια που πρέπει να διέπει τις σχέσεις ποιμένος και παιδιού, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού, ο εντοπισμός των παιδιών που έχουν ανάγκη υποστήριξης και βοήθειας και η ορθή ποιμαντικώς αντιμετώπισή τους, είναι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στον σχεδιασμό αυτού του προγράμματος.
Θεματικές ενότητες
- Το παιδί και η γονεϊκή συντροφική σχέση
- Αναπτυξιακά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά του νηπίου και του παιδιού
- Η μετάβαση από την παιδικότητα στην εφηβεία
- Τα δυναμικά του χάσματος των γενεών
- Σεξουαλική κακοποίηση -παιδεραστία
- Η ανάπτυξη και η εξέλιξη της θρησκευτικής πίστης του παιδιού και του εφήβου
- Ψυχοπαθολογία και παραπτωματικότητα στην εφηβική ηλικία
- Ποιμαντικές προσεγγίσεις του παιδιού και του εφήβου
ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 28 ΩΡΕΣ
Η αίτηση συμμετοχής επισυνάπτεται στο αρχείο που ακολουθεί.