Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Ολοκληρώθηκε το δεύτερο σεμινάριο εθελοντικής διακονίας ασθενών

Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Σεμινάριο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, με θέμα «Εθελοντική Διακονία Ογκολογικών Ασθενών», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Ιλίου.

Το δεύτερο Σεμινάριο, όπως και την πρώτη φορά, τίμησε με την παρουσία Του, ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας

Επίσης, εκ μέρους της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης του Νοσοκομείου, «Άγιοι Ανάργυροι», σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε προς όλους η κα. Δήμητρα Δημομελέτη, Νοσηλεύτρια, Κοινωνική Λειτουργός, Τομεάρχης χειρουργικού τομέα του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και καθηγήτρια θεωρητικών εφαρμογών στο ΤΕΙ Νοσηλευτικής Αθηνών. Η κυρία Δημομελέτη τόνισε ότι ως κράτος και ως κοινωνία οφείλουμε να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας στους ογκολογικούς αρρώστους. Η κυρία Δημομελέτη αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις συνεργασίας που έχουν καλλιεργηθεί μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και του Γενικού-Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι», και φυσικά εξήρε την νέα προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως, τονίζοντας ότι όλοι οι υπεύθυνοι φορείς και εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας θα στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και που στόχο έχουν την ψυχολογική στήριξη του καρκινοπαθούς.

Πρώτος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο ιατρός κ. Γεώργιος Ζακυνθινός, ειδικευόμενος Παθολόγος στο Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» και Υποψήφιος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κύριος Ζακυνθινός ανέλυσε στους εκπαιδευόμενους εθελοντές τα διαχρονικά αλλά και σύγχρονα εξαιρετικά επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με την ιατρική προσέγγιση του καρκίνου. Ο κύριος Ζακυνθινός παρουσίασε με ενάργεια και ακρίβεια στους εκπαιδευόμενους, τον ορισμό, τα χαρακτηριστικά, την πορεία και την εξέλιξη της νόσου, αναλύοντας ταυτόχρονα τα πλαίσια επιλογής του θεραπευτικού τρόπου προσέγγισης και αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών.

Δεύτερος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Ψυχίατρος κ. Μιχάλης Τρελλόπουλος, Διευθυντής της Ψυχιατρικής κλινικής του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Άγιοι Ανάργυροι». Ο κύριος Τρελλόπουλος παρουσίασε τα ψυχιατρικά και ψυχοσυναισθηματικά δεδομένα που σχετίζονται με τον ογκολογικό άρρωστο. Σύμφωνα με τον ομιλητή η διάγνωση του καρκίνου είναι ένα ψυχοτραυματικό γεγονός, το οποίο επηρεάζει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη συνολική λειτουργικότητα του πάσχοντος. Η διάγνωση του καρκίνου μπορεί να προκαλέσει διάφορες ψυχολογικές αντιδράσεις, όπως είναι ο φόβος, το άγχος και το αίσθημα του αβοήθητου καθώς επίσης και μείζονες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως οι Αγχώδεις Διαταραχές (Διαταραχή Μετά Από Οξύ Στρες, Διαταραχή Μετά Από Ψυχοτραυματικό Στρες), η Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή, οι Διαταραχές Προσαρμογής, το Οργανικό Ψυχοσύνδρομο. Στο θέμα της αυτοκτονικότητας ο ομιλητής ανέφερε ότι σημαντικό βήμα για την αντιμετώπισής της είναι η ανεύρεση εκείνων των παραγόντων, που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας στους πάσχοντας από καρκίνο, όπως η μείζων κατάθλιψη, το ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ και ο μη ελεγχόμενος πόνος. Ο κ. Τρελλόπουλος κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε ότι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη θεωρείται συστατικό στοιχείο της ποιότητας ζωής των ασθενών, αφού ασθενείς και επιζώντες πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι απλώς να επιβιώνουν.

Ο τρίτος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κοινωνικός λειτουργός κ. Βασίλειος Μπούνταλης, Διευθυντής Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Ο κύριος Μπούνταλης παρουσίασε τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του καρκίνου, τονίζοντας ότι ο Ογκολόγος ιατρός καλείται να συντονίσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την παροχή μιας ολοκληρωμένης υποστηρικτικής θεραπείας, η οποία, πέραν της ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας καλύπτει και άλλους κρίσιμους τομείς, όπως ο ψυχοσυναισθηματικός, ο πνευματικός και ο κοινωνικός, τονίζοντας στο σημείο αυτό την πολύτιμη παρουσία, του ψυχιάτρου, του ψυχολόγου, του πνευματικού και σαφώς του κοινωνικού λειτουργού.

Ο κύριος Μπούνταλης παρουσίασε τον ρόλο και της σημασία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ογκολογικού Νοσοκομείου στην φροντίδα του ογκολογικού ασθενούς τονίζοντας, ότι ο κοινωνικός λειτουργός μέσω της υποστηρικτικής θεραπείας στοχεύει στην συναισθηματική εκφόρτιση του ασθενή και στην κατανόηση και επεξεργασία των συναισθημάτων αυτών. Η παραδοχή ότι υπάρχει η ασθένεια, η ερμηνεία και η επεξήγησή της, είναι απαραίτητη με στόχο την ρεαλιστική αντιμετώπισή της, και των επιπτώσεων της στην καθημερινή ζωή του ατόμου. Ο κ. Μπούνταλης ανέφερε επίσης ότι ο κοινωνικός λειτουργός, προσεγγίζει και βοηθά τον άρρωστο και το περιβάλλον του με διάλογο, με παρεμβάσεις ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης και γενικότερης ψυχοκοινωνικής στήριξης. Γενικά, αντιμετωπίζει τον ασθενή σαν βιοψυχοκοινωνική οντότητα υπό το πρίσμα της ολιστικής προσέγγισης. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε ο ομιλητής, η άριστη και ουσιαστική σχέση συνεργασίας του εθελοντή με τον κοινωνικό λειτουργό είναι πάρα πολύ σημαντική, ώστε να ενταχτεί και να προσαρμοστεί ο καρκινοπαθής με επιτυχία στο νοσοκομειακό πλαίσιο, όσο και να δεχτεί ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει στον ασθενή να αντλήσει ψυχικές δυνάμεις για να δώσει την μάχη του με τον καρκίνο.

Μετά της πέρας του σεμιναρίου οι ομιλητές δέχτηκαν ερωτήσεις των υποψηφίων Εθελοντών και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος. Επίσης, οι εκπαιδευόμενοι αντήλλαξαν απόψεις με τους ομιλητές σχετικά με το πλαίσιο ποιότητας ενηµέρωσης του ασθενούς µε καρκίνο από το θεράποντα ιατρό, και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη αντιµετώπισης της νόσου. Ακολούθησε διάλογος σχετικά με τον ρόλο και την επίδραση της αντινεοπλασματικής θεραπείας στην ψυχοσύνθεση του καρκινοπαθούς. Τέλος έγινε πλούσια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την σημασία της εθελοντικής παρέμβασης στην ψυχολογική στήριξη του ογκολογικού ασθενούς.

Οι υποψήφιοι εθελοντές μετά το πέρας του θεωρητικού και του πρακτικού κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής.

Το επόμενο εκπαιδευτικό σεμινάριο θα γίνει την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, στις 5 μ.μ. στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στο Ίλιον.