Αποτελέσματα α' σεμιναρίου εθελοντικής διακονίας ασθενών
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 το πρώτο επιμορφωτικό Σεμινάριο του Γ’ Εκπαιδευτικού κύκλου (2017-2018) με θέμα: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ»
Η πρώτη παρουσίαση στο δεύτερο επιμορφωτικό Σεμινάριο είχε θέμα «Δεξιότητες Επικοινωνίας. Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Φροντιστή. (Πρακτικό μάθημα- Κλινικό Φροντιστήριο)».
Στη συγκεκριμένο ενότητα αναπτύχθηκαν σε πρακτικό επίπεδο υπο την μορφή κλινικών φροντιστηρίων διάφορα θέματα όπως:
1. Η ψυχολογία του ασθενούς με καρκίνο
2. Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του καρκίνου & Τρόποι Αντιμετώπισης
3. Οι ανάγκες του ογκολογικού ασθενή
4. Διεπιστημονική Συνεργασία- Διασύνδεση
5. Δυσκολίες φροντιστού στην επαφή με τον ογκολογικό ασθενή
6. Βασικές δεξιότητες επικοινωνίας (τύποι προσωπικότητας)
7. Τεχνικές ανακοίνωσης διάγνωσης (θεωρία & πρακτική)
8. Αντιμετώπιση ασθενούς με μετάσταση (θεωρία- πρακτική)
9. Αντιμετώπιση ασθενούς τελικού σταδίου (θεωρία & πρακτική)
10. Δεξιότητες Συμβουλευτικής
11. Δεξιότητες συμβουλευτικής ΙΙ – Παίξιμο ρόλων
12. Επικοινωνία ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού με την οικογένεια του ασθενή
13. Βοηθητικές Δεξιότητες Επικοινωνίας
14. Αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων
15. Ευχάριστα και Δυσάρεστα συναισθήματα
Εισηγήτριες των θεματικών ενοτήτων και υπεύθυνες της οργάνωσης των κλινικών φροντιστηρίων ήταν:
1. Η Σγος (ΑΒΜΕ) Παρασκευή Μεϊντάνη. Η κ. Μεϊντάνη εργάζεται στην Ψυχιατρική Κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία, και έχει εξειδικευθεί με μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία, (Dipl.) στην Συμβουλευτική Ψυχολογία, και την Ψυχαναλυτική Συμβουλευτική. Έχει εξειδίκευση στην Ψυχοεκπαίδευση-Συμπεριφορική θεραπεία Οικογένειας(ΕΠΙΨΥ) και ειδικεύεται στην Ομαδική Αναλυτική Θεραπεία Hope in Group Analysis. Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια «Εργαστηρίων Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα» Τακτικό Μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής, Εισηγήτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων ειδικευομένων Ψυχιατρικής κλινικής 251 ΓΝΑ και Εκπαιδεύτρια μαθημάτων ΣΔΙΕΠ (Σχολής Διοικήσεως και Επιτελών (Σ.ΔΙ.ΕΠ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και επίσης
2. Η ΑΣΜΧΟΣ, Ευγενία Αλεξανδρή. Η κα Αλεξανδρή είναι Προϊσταμένη της Ψυχιατρικής κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (ΓΝΑ)- Νοσηλεύτρια με ειδίκευση στην Ψυχιατρική Νοσηλευτική, και μεταπτυχιακές σπουδές στα Επαγγέλματα Ψυχικής Υγείας.
Κατά τη διάρκεια του μαθήματος πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, workshops (εργαστήρια) και tutorials, σχετικά με τη θεματολογία του επιμορφωτικού προγράμματος. Συγκεκριμένα τα εργαστηριακά μαθήματα έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της επικοινωνίας ως μέσο διαχείρησης των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων στην ογκολογική φροντίδα. Σημαντικό μέρος του μαθήματος αφιερώθηκε στην άποψη των εισηγητών περί της κατανόησης των όρων της «Λεκτικής και μη Λεκτικής Επικοινωνίας» στην νοητική, ψυχική ή συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται τόσο ο ογκολογικός άρρωστος όσο και το περιβάλλον του. Η πρώτη θεματική ενότητα έκλεισε με το συμπέρασμα ότι η ψυχοεκπαίδευση στην ογκολογία καθιστά ως ένα πολύτιμο όπλο για την θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και άλλων καταστάσεων που αφορούν τα καθημερινά προβλήματα όχι μόνο του πάσχοντος αλλά και των φροντιστών του.
Η δεύτερη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από την κα Σοφία Ραπτοπούλου. Η κα Ραπτοπούλου εργάζεται στο Ιατρείο Πόνου του Αρεταίειου Νοσοκομείο ως Ρεφλεξολόγος και Εισηγήτρια Σεμιναρίων σχετικών με τη Νευροβιολογία της Ρεφλεξολογίας, τη Ζωνοθεραπεία, και την Ανακούφιση του Πόνου. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν «Η Ρεφλεξολογία ως τεχνική αυτοβοήθειας για τη φροντίδα της υγείας».
Το μάθημα ήταν βιωματικό, και μέσα από την διαδραστικότητα οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα την εφαρμογή της Ρεφλεξολογίας στην ογκολογική φροντίδα . Μέσα από όλη αυτή την αμφίδρομη επικοινωνία εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων, λύθηκαν απορίες και δόθηκαν εξειδικευμένες κατευθύνσεις, για τον καρκίνο και την αντιμετώπισή του τόσο με την παρέμβαση της ψυχοογκολογικής εκπαίδευσης όσο και με την εφαρμογή των εναλλακτικών μορφών ιατρικής όπως είναι η Ρεφλεξολογία, στην καθημερινή πράξη.
Ιδιαίτερα ευχάριστη ήταν η διαπίστωση πως ένας σημαντικός αριθμός προπτυχιακών φοιτητών γέμισε με την αθρόα του προσέλευση τους χώρους του πνευματικού κέντρου. Μετά τις ομιλίες και τα βιωματικά εργαστήρια ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από το ακροατήριο. Αξίζει να αναφερθεί η ενεργός και εύστοχη συμμετοχή των σπουδαστών της Σιβιτανιδείου Σχολής αλλά και άλλων φοιτητών που απέδειξαν για μία ακόμα φορά αφενός το υψηλό επίπεδο σπουδών που τους παρέχεται αφετέρου το διαρκές ενδιαφέρον της νέας γενιάς για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων μας που υποφέρουν από καρκίνο.
Μετά το τέλος της συνάντησης προσφέρθηκε τσάϊ και κεράσματα σε όλους τους συμμετέχοντες και ανταλλάχτηκαν απόψεις για το καινοτόμο βιωματικό εργαστήριο εκφράζοντες όλοι οι παριστάμενοι θερμά συγχαρητήρια προς την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως για την πρωτοβουλία να διοργανώνει τέτοιου υψηλού επιπέδου επιμορφωτικές συναντήσεις.
Το επόμενο Επιμορφωτικό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στις 5.30 μ.μ.
Οι Υπεύθυνοι του Προγράμματος
πανοσ. αρχιμ. π. Γαβριήλ Ασπρολούπος
Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου
Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Ιλίου
αρχιμ. Δρ. Θεοδόσιος Μανώλης (BSc, MA, PgD, PhD).
Κλινικός Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας