Ολοκληρώθηκε το 2ο σεμινάριο εθελοντικής διακονίας ασθενών
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 από 17.30-20.30, στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στο Ίλιον το 2ο επιμορφωτικό Σεμινάριο του Γ’ Εκπαιδευτικού κύκλου (2017-2018) με θέμα: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ».
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Κλινικός Διαιτολόγος και πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας «ΦΟΙΝΙΚΑΣ» κ. Ευθύμιος Γκότσης. Ο κ. Γκότσης ανέπτυξε τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και την θεραπεία του καρκίνου παρουσιάζοντας το νέο Πρωτόκολλο Διατροφικής Υποστήριξης που εφαρμόζει η εταιρεία «Φοίνικας» και το οποίο αποτελεί, μια διεθνώς πρωτότυπη Διατροφή, ασφαλή, εξαιρετικά απλή στην καθημερινή εφαρμογή της, η οποία στηρίζεται στην Ανατομία του σώματος, πράγμα που την καθιστά απολύτως εξατομικευμένη και αποτελεσματική τόσο στην διαχείριση του βάρους όσο και στην πρόληψη και θεραπεία χρόνιων νοσημάτων όπως είναι ο καρκίνος.
Ο ομιλητής ανέλυσε την αρνητική συνεισφορά της καρκινικής καχεξίας και της παχυσαρκίας στην θεραπευτική προσπάθεια τονίζοντας πως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους – μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής σωματικής δραστηριότητας – συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης και εξέλιξης του καρκίνου.
Σχετικά με την προσέγγιση των τελικού σταδίου ασθενών, ο ομιλητής ανέφερε πως το στάδιο αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός ειδικού σχήματος θρέψης προκειμένου να μειώνεται η κλινική επίπτωση των συμπτωμάτων και να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση των παρενεργειών από την θεραπεία και την συν-νοσηρότητα, καθώς επίσης και στον κατά το δυνατόν, περιορισμό της ήδη εγκατεστημένης καχεξίας.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Γκότσης ανέπτυξε πως η διατροφή, στο πλαίσιο της Δευτερογενούς πρόληψης, συμβάλει καθοριστικά στην διατήρηση του υγιούς βάρους, της θρέψης και της ποιότητας ζωής του ασθενούς, μειώνοντας ταυτόχρονα την μακρόχρονη νοσηρότητα και βελτιώνοντας την ψυχολογία του καρκινοπαθούς. Σχετικά με την παχυσαρκία ο κ. Γκότσης τόνισε ότι συνδέεται ισχυρά με τον καρκίνο του μαστού και τους αιματολογικούς καρκίνους καθώς επίσης και με την επανεμφάνιση ή μετάσταση του όγκου.
Τελειώνοντας το θεωρητικό μέρος της ομιλίας του ο κ. Γκότσης τόνισε πως η διατροφική αποκατάσταση μετά τον καρκίνο εστιάζει πρωτίστως στην αποκατάσταση της μυικής μάζας του ασθενούς και τη διόρθωση της υποκείμενης καχεξίας καθώς λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την διόρθωση θεμάτων που άπτονται της διατροφής των ασθενών που έχουν υποστεί χειρουργικές επεμβάσεις κεφαλής τραχήλου, γαστροστομίας-εντεροστομίας με ζητούμενο την επαναφορά στην από του στόματος διατροφή και την αντιμετώπιση της δυσκαταποσίας, της μειωμένης εντερικής κινητικότητας ή του διαρροικού συνδρόμου επί εδάφους ακτινοθεραπείας.
Στη συνέχεια ο κ. Γκότσης με την επιστημονική ομάδα του «Φοίνικα» προχώρησε σε επίδειξη μέτρησης του Βασικού Μεταβολισμού με Εργοσπιρόμετρο καθώς επίσης και σε μέτρηση Σύστασης Σώματος με Εμπεδισιόμετρο ενημερώνοντας εμπεριστατωμένα και αναλυτικά τους συμμετέχοντες για την σπουδαία συνεισφορά της σύγχρονης τεχνολογίας στην προληπτική και θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου.
Δεύτερη ομιλήτρια ήταν η ψυχολόγος της Ψυχιατρικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας Σγος (ΑΒΜΕ) κα Παρασκευή Μεϊντάνη. Η κ. Μεϊντάνη στο θεωρητικό τμήμα της ομιλίας της ανέλυσε τον ρόλο της ομάδας και τη δύναμη της κοινότητας στην ψυχοεκπαίδευση. Ανέπτυξε επίσης τους Ειδικούς στόχους της Ψυχοεκπαίδευσης στη θεραπευτική προσπάθεια, όπως είναι η ανάπτυξη μιας κατάλληλης συμμαχίας μεταξύ φροντιστού και ασθενούς, η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της αποδοχής και της Αυθεντικότητας, ώστε με την ενσωμάτωση συναισθηματικών-ψυχοθεραπευτικών διαστάσεων να διευκολυνθούν οι ασθενείς και οικογένειες να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης της νόσου.
Στόχος του Κλινικού Εργαστηρίου που ακολούθησε ήταν να εισαγάγει η κ. Μεϊντάνη τους/τις συμμετέχοντες/ουσες σε βασικές θεωρητικές έννοιες που αφορούν τις Δεξιότητες Επικοινωνίας και Τεχνικές Επίλυσης Προβλημάτων που αναπτύσσονται μεταξύ φροντιστών και ογκολογικών ασθενών. Οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία δουλεύοντας σε ομάδες να ασχοληθούν με μελέτες περιπτώσεων που χρήζουν ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων και να ασκηθούν στην εφαρμογή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων μέσα από βιωματικές δράσεις.
Το Εκπαιδευτικό μάθημα έκλεισε με πολλές ερωτήσεις από το κοινό προς τους ομιλητές και την συμπύκνωση των παρατηρήσεων και συμπερασμάτων που προέκυψαν καθ’ όλη την διάρκεια των ομιλιών και των κλινικών φροντιστηρίων .
Το επόμενο Επιμορφωτικό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 στις 5.30 μ.μ.
Οι Υπεύθυνοι του Προγράμματος
πανοσ. αρχιμ. π. Γαβριήλ Ασπρολούπος
Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου
Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Ιλίου
αρχιμ. Δρ. Θεοδόσιος Μανώλης (BSc, MA, PgD, PhD).
Κλινικός Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας