Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο Γ' Οίκος των Χαιρετισμών στον Εσπερινό της αποδόσεως

Στην ακολουθία του Εσπερινού της αποδόσεως της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εψάλη ο Γ' Οίκος των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, στην ενορία της Αγίας Βαρβάρας Ιλίου.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ενώ υπήρχε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ (δείτε εδώ). Τον Δήμαρχο Ιλίου κ. Νικόλαο Ζενέτο εκπροσώπησε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, ενώ παρευρέθηκαν και άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής.

Στην ομιλία του ο κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στην πριν ακόμη και από τη δημιουργία του κόσμου «προαιώνιον βουλήν»· την θέληση του Υψίστου Θεού να γίνει άνθρωπος, όμοιος με αυτό το δημιούργημά Του. Η πτώση του ανθρώπου φάνηκε να ματαιώνει αυτή τη θέληση· ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου έρχεται να πραγματοποιήσει αυτή τη βουλή. Κι όμως· γιατί παρά την εκπλήρωση της προαιώνιας βουλής, το κακό και το μίσος συνεχίζουν να διαιωνίζεται μέσα στον κόσμο και ο σαρκωθείς Θεός δεν το εξαλείφει; Η λογική επιβάλλει τη σκέψη «ή δεν υπάρχει ο Θεός ή είναι ένας σαδιστής Θεός». Είναι έτσι τα πράγματα; Ο Θεός θα μπορούσε να εξαλείψει το κακό ως παντοδύναμος, αλλά η κατάργηση της ελεύθερης επιλογής του αγαθού από τον καθένα μας θα ήταν κατάργηση της προαιώνιας βουλής του. Όπου απουσιάζει ο Χριστός, η ελεύθερη βούλησή μας μάς οδηγεί στο κακό, το οποίο χωρίς να έχει οντολογική υπόσταση, εμφανίζεται ως απουσία του καλού. Η ελεύθερη βούλησή μας θα μας οδηγήσει στην αγάπη ή στο μίσος, κι αυτή είναι η πραγμάτωση της προαιώνιας βουλής του Θεού. (Δείτε όλη την ομιλία στο 1:39:56 της μετάδοσης)

Στο τέλος της ακολουθίας έγινε η χειροθεσία ενός νέου Αναγνώστη, του Παναγιώτη Γκατζόλη.