Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Γενικά

Ομιλία στο 9ο ψυχοφαρμακολογικό συνέδριο της ΕΨΕ

Το βράδυ της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Σύγχρονες και επίκαιρες εκκλησιαστικές παρεμβάσεις απέναντι στο φαινόμενο της βίας» στα πλαίσια της έναρξης του 9ου Ψυχοφαρμακολογικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ).

 

Το βράδυ της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Σύγχρονες και επίκαιρες εκκλησιαστικές παρεμβάσεις απέναντι στο φαινόμενο της βίας» στα πλαίσια της έναρξης του 9ου Ψυχοφαρμακολογικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), παρουσία του εντιμωτάτου Περιφερειάρχου Αττικής και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεωργίου Πατούλη, του ελλογιμωτάτου Προέδρου της ΕΨΕ κ. Βασιλείου-Παντελεήμονος Μποζίκα, του ελλογιμωτάτου Προέδρου του κλάδου της Κλινικής Ψυχοφαρμακολογίας της ΕΨΕ, Διευθυντού Ιατρικής Υπηρεσίας και 5ου ΨΤΕ ΨΝΑ Δαφνίου κ. Χαράλαμπου Τουλούμη, και πλήθους επιστημονικού προσωπικού και ψυχιάτρων.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Ράπτης Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως. 
Τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε ο ελλογιμώτατος Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Χριστοδούλου, ο οποίος καθώς διατελούσε ως πρόεδρος της στρογγυλής τραπέζης, ανέγνωσε και το βιογραφικό του Ποιμενάρχου μας. Το Συνέδριο έλαβε χώρα 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στη συνεδριακή αίθουσα του Ξενοδοχείου Stratos Vassilikos στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξής του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο διαχρονικό πρόβλημα της βίας, τόνισε ότι  "η επιστήμη πλέον δύναται να ορίσει την βία, να την χωρίσει σε κατηγορίες, να την μελετήσει και να την αναλύσει διεξοδικά, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να βρει αντίδοτα στην «δηλητηριώδη» διάχυση της στις κοινωνίες και στην επικράτησή της ως δύναμη οπισθοδρόμησης και αντίστροφης εξέλιξης του ανθρώπου» και στη συνέχεια επεσήμανε ότι «σε αυτή την προσπάθεια η Εκκλησία δεν θα μπορούσε να παραμείνει θεατής. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Σε μια εποχή όπου οι αμοραλιστές τείνουν να αποτελέσουν βασικό παράγοντα της κοινωνικής εξίσωσης, εμείς ως Εκκλησία οφείλουμε να είμαστε το ανάχωμα στην διαχείριση, την εκμετάλλευση και την εργαλειοποίηση  της βίας από ομάδες που με τον τρόπο αυτό θέλουν να πετύχουν ευρύτερη αποσταθεροποίηση, επωφελούμενοι  από την σύγχυση και τον φόβο των ανθρώπων». Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι αναφορές του στις δράσεις του εκκλησιαστικού οργανισμού για τη βία. Έτσι ενημέρωσε τον ιατρικό κόσμο, ότι: «λειτουργεί από το έτος 2017 ειδική υπηρεσία (ΔΙΚΤΥΟ), συνεργασιών μεταξύ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Ι. Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και του trafficking, η οποία από το έτος 2021 έχει συμπεριλάβει στις πρωτοβουλίες της και άλλες μορφές βίας, διοργανώνοντας τακτικές επιμορφώσεις των Κληρικών και λαϊκών στελεχών τόσο της Ι. Μητροπόλεως Ιλίου, όσο και άλλων Ιερών Μητροπόλεων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλους φορείς, ώστε να μπορούν να στηρίζουν και να συμβουλεύουν αποτελεσματικότερα και να καθοδηγούν τα θύματα της βίας που απευθύνονται στην Εκκλησία μας (σε ενοριακό επίπεδο), ζητώντας φροντίδα και προστασία".

Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές του συνεδρίου ευχήθηκε καλή έκβαση στο συνέδριο και καλή πνευματική καρποφορία.