Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πανήγυρις και χειροτονία μοναχού στην Ι.Μ. Νέου Στουδίου

Στις 17 Ιουλίου 2022, που εόρτασε και πανηγύρισε η Ιερά Μονή Νέου Στουδίου στον Αυλώνα Αττικής την μνήμη των οσίων και θεοφόρων 451 Πατέρων της Δ' εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στον Ιερό Ναό της Μονής και χειροτόνησε εις διάκονον τον αδελφό αυτής μονάχο Δοσίθεο, συλλειτουργούντων κληρικών της Ιεράς Μονής και της Ιεράς Μητροπόλεως.

Πριν την χειροτονία του π. Δοσιθέου ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σε αυτόν, αλλά και στο πολυπληθές εκκλησίασμα, πατρικό λόγο, ορμώμενος από το απόσπασμα του ιερού Ευαγγελίου της ημέρας, όπου ο απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος αναφέρεται στην διδασκαλία του Χριστού για την ανάγκη ο λύχνος της διδασκαλίας Του να μην κρύβεται «υπό τον μόδιον», αλλά να στέκει στη θέση του, ώστε να φωτίζει όλη την οικία! Ομίλησε για την ανάγκη ο χριστιανός να έχει τη διδασκαλία του Ευαγγελίου ως «λύχνον τοις ποσί» του, ώστε όταν επιλεγεί από τον Χριστό για να γίνει διάκονος των μυστήριων Του, όπως οι εορτάζοντες Θεοφόροι Πατέρες της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, να μπορεί να φωτίζει με την αλήθεια της πίστεως όλον τον οίκον, δηλαδή την Εκκλησία Του. Απευθυνόμενος προς τον προς χειροτονία μοναχό τόνισε ότι την ευαγγελική διδασκαλία, που έμαθε στα χρόνια της δοκιμής και της άσκησής του μέσα στην αδελφότητα, τώρα καλείται, παράλληλα με την συνέχιση του προσωπικού του αγώνα, να φωτίζει τον δρόμο όλων των προσκυνητών, οι οποίοι θα οδηγούν τα βήματά τους «κοπιώντες και πεφορτισμένοι» από τον αγώνα και την αγωνία της καθημερινότητας στο χώρο της Μονής προσδοκώντας να ξεδιψάσουν πνευματικά. Στην συνέχεια ακολούθησε μέσα σε κλίμα κατάνυξης η χειροτονία, η οποία είναι η πρώτη που τελέστηκε στην Ιερά Μονή από της ιδρύσεώς της.

Μετά την διανομή του αντιδώρου οι αδελφοί της Ιεράς Μονής δεξιωθήκαν, στον κατάλληλο προς τούτο εξωτερικό χώρο της, το πολυπληθές εκκλησίασμα. 
Στην τράπεζα, που παρατέθηκε το μεσημέρι για τους κληρικούς και τους συγγενείς του χειροτονηθέντος, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Ειρηναίος Μπουσδέκης τόνισε την ανάγκη της ταπεινής διακονίας του π. Δοσιθέου με υπακοή προς την Εκκλησία και την διδασκαλία της και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την διαχρονική αγάπη του προς το μοναστήρι και τους αδελφούς του.