Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πληροφορίες για την ενορία της Αγίας Βαρβάρας Ιλίου

Ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας Ιλίου βρίσκεται στην οδό Αγίας Βαρβάρας 54 στο Ίλιον, πλησίον της οδού Θηβών. Είναι περικαλλής και ευμεγέθης ναός με πλούσια λειτουργική ζωή.

Στην ενορία σήμερα υπηρετούν τρεις εφημέριοι (κατά τα πρεσβεία χειροτονίας):

  • Πρωτ. Παναγιώτης Κολοκώτσιος (υπεύθυνος έργου νεότητας)
  • Πρωτ. Νικόλαος Κουτούζος (πρόεδρος Φιλοπτώχου Ταμείου)
  • Πρωτ. Γεώργιος Βασιλείου (πρόεδρος Εκκλησιαστικού Συμβουλίου)

Τρόποι επικοινωνίας

Σύντομο ιστορικό

Η ενορία της Αγίας Βαρβάρας Ιλίου απέκτησε υπόσταση το 1962 με απόφαση του τότε Βασιλέως της Ελλάδος Παύλου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο τεύχος 213/Α/31-1961. Στη θέση του σημερινού ναού υπήρχε μικρό ναΐδριο, ως παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου.

Πρώτος εφημέριος και πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου μέχρι την κοίμησή του ήταν ο μακαριστός ιερέας Γεώργιος Γιούλης και το πρώτο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο είχε ως μέλη του τους Γεώργιο Σωτηρόπουλο, Γεώργιο Κονδύλη, Νικόλαο Καλέργη και Απόστολο Παναγιωτίδη. Το ιστορικό πρώτο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ανέλαβε αμέσως το έργο της ανέγερσης νέου και μεγάλου Ιερού Ναού. Η αφοσίωσή τους στο έργο αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως στα πρώτα δάνεια για την ανέγερση υποθηκεύθηκαν τα σπίτια των μελών του Συμβουλίου. Έτσι, και με τη συνδρομή των ενοριτών, χτίσθηκε η πρώτη μορφή του Ιερού Ναού.

Επειδή γύρω από τον Ναό υπήρχαν άλλες ιδιοκτησίες, με τη βοήθεια του τότε Δημάρχου, μακαριστού Βασιλείου Κουκουβίνου, απαλλοτριώθηκαν και το 1991 διαμορφώθηκε η πλατεία και ξεκίνησε η επέκταση του Ναού. Το 2009, με την αποφασιστική συμβολή του νυν Δημάρχου Ιλίου κ. Νικολάου Ζενέτου, απαλλοτριώθηκε και ο πίσω από το Ιερό Βήμα χώρος, ως χώρος πρασίνου. Με τις ενέργειες αυτές ο Ναός απελευθερώθηκε και πήρε τη σημερινή μορφή του, δεσπόζοντας σε ολόκληρη την περιοχή.