Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σύναξη της Παναγίας της «Αρβανίτισσας» στον Μητροπολιτικό Ναό Ιλίου

Στις 18 Ιουνίου 2023, Β' Κυριακή Ματθαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ίλιον, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Αθανασίου, τον ιεροκήρυκα Αρχιμ. Ιωαννίκιο Γιαννόπουλο, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αρχιμ. Ιωάννη Ράπτη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ιλίου Πρωτ. Παναγιώτη Γόγολα, τους εφημερίους του Ιερού Ναού και τους διακόνους π. Κωνσταντίνο Μανώλη και π. Νικόδημο Μαλαματένιο. Κατά την ημέρα αυτή, εορτάστηκε πανηγυρικά η Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου, της επονομαζόμενης «Αρβανίτισσας».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την κλήση των μαθητών από τον Ιησού, όπως την καταγράφει ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος. Αναφέρθηκε στον στίχο: «ἀφέντες πάντα ἠκολούθησαν αὐτῶ» και εξήγησε τι σημαίνει εγκατάλειψη των απάντων, ως προϋπόθεση της μαθητείας στον Χριστό. Ανέφερε, δε, πως σε αυτή την εγκατάλειψη προστίθεται απαραιτήτως κι αυτή του εαυτού μας και των επιθυμιών μας, σύμφωνα με τη ρήση του Χριστού: «ὄστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι».

Η σύναξη της Παναγίας της Αρβανίτισσας ολοκληρώθηκε με αρτοκλασία την οποία πρόσφερε η Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου. Παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος με ομάδα δημοτικών συμβούλων, καθώς και η Πρόεδρος και τα μέλη της Ένωσης Λιοσιωτών.